ColumnOnno Kleyn

Franse wijnboeren die verliefd werden op een Spaanse streek. Dat proef je in deze wijn

null Beeld

Onno Kleyn proeft een harmonieuze Catalaanse wijn van Franse makelij.

Harige druiven, ik weet het niet. Zeker nu ik dit zo schrijf, nog vóór de eerste koffie, vind ik het niet aantrekkelijk klinken. Er is een grenachevariëteit die in Catalonië garnatxa peluda wordt genoemd en als ik het goed begrijp zijn het niet de druiven die harig zijn, maar de blaadjes van de wijnstok waaraan ze groeien. Moet je nog goed kijken ook, dus het valt best mee.

Het frisse fruit van dit druivenras bepaalt voor meer dan tweederde de wijn van vandaag, El Petit Solertia. Die wordt gemaakt door een Frans stel, Dominique Dagonneau en Martine Lemaire. Ze werden verliefd op de Priorat, een ruige wijnstreek ten zuiden van Barcelona. In quarantaine gaan is daar niks bijzonders, boeren doen dat er al eeuwen, af en toe. Overleven onder de zon met je kippen en oude ezel en wijnstokken levert een bijzondere concentratie op. Die proef je in deze wijn. De 2015 ruikt intens naar donker fruit, tabak en koffie en is ondanks zijn kracht elegant en harmonieus. Uitstekend gemaakt, Frans fluweel over de Catalaanse canapé.

El Petit Solertia 2015, Priorat

Spanjewijnland.nl, € 9,90

Prijs/kwaliteit 8,5

null Beeld
Meer over