ColumnOnno Kleyn

Een magnumpje of twee verstoppen in de trapkast is investeren in een belofte

null Beeld

Waarom een magnumfles van 1,5 liter duurder is dan twee flessen van 0,75 met dezelfde wijn? Onno Kleyn legt het haarfijn uit.

Twee halen, drie betalen? Nee, zo bont is het niet. Maar toch is de magnum Little Mafalda, inhoud 1,5 liter, duurder dan twee flessen van 0,75. Dat is vreemd natuurlijk. Je betaalt voor het privilege, voor de chic, voor de tralala van het verschijnsel magnum, zou je kunnen zeggen. Maar magnums zijn niet alleen maar geinig voor een feestje (wanneer weer?!). Wijn ontwikkelt zich in de fles. Altijd. Daarmee is niet gezegd dat hij gegarandeerd beter wordt met de jaren – voor de meeste gaat dat niet op – maar voor sommige geldt dat wel. Die bottelt men dan ook graag in magnums. De rijping daarin gaat trager en mooier. Mits je hem niet in het rekje bij de verwarming laat liggen natuurlijk.

Vandaag een riante wijn uit het portgebied, de Douro in Portugal. Heeft de intensiteit van port maar niet het zoet en de alcohol daarvan. Verrukkelijk zwart fruit, donkere kersen, beetje cacao en sigarenkist, fluwelig van smaak, fraai in balans. Klaar om te drinken. Maar een magnumpje of twee verstoppen in de trapkast of kelder is investeren in een belofte. Dat volgend jaar of het jaar erna alles beter is. Hoera!

Little Mafalda 2018, Douro

Colaris.nl, gewone fles € 8,50, magnum € 18,50

Prijs/kwaliteit 9

Little Mafalda, Douro Beeld
Little Mafalda, Douro
Meer over