COLUMNOnno Kleyn

Doe mij maar een doos van deze pinot noir reserve als ik in quarantaine moet

null Beeld

Als Onno Kleyn in quarantaine moet, is het geen wc-papier dat hij inslaat.

Twee gewichtige zaken vandaag. 1, mijn ideale gewürztraminer komt uit Nieuw-Zeeland en 2, het ultieme boek over wijnproeven is net verschenen: Proeven als een Pro van Cees van Casteren. Eerst Cees. Hij is Master of Wine, het hoogst bereikbare in de wijnproefwereld, en masseerde zijn eigen kennis tot een voor liefhebbers en profs likkebaardend goede proefaanpak. Bijna revolutionair. Daarbij geeft het boek diep inzicht in de smaakopbouw van de wijnen van de wereld. Kopen (Tree Books, € 29,95).

Dan Lawson’s Dry Hills. Dat is een bedrijf in Nieuw-Zeeland, waar ze hun cool climate bespelen zoals Glenn Gould zijn klavier. Resultaat: voorbeeldige, naar rozen geurende gewürztraminer, strak petrollige riesling, voorspelbaar stuivende sauvignons blancs, en fraaie pinots noirs. Niet speciaal goedkoop, zeker de reserves niet, maar ze verdienen hun hogere prijs beslist. ‘De hoge geurintensiteit leidt ons naar de Nieuwe Wereld’, volgens de methode Van Casteren. Een extra stralende versie van wat Duitsland en de Elzas ontwikkeld hebben dus. Doe mij maar een doos van de pinot noir reserve als ik in quarantaine moet. O, en die riesling erbij. En die gewürz. Tegenvoetig goed.

Lawson’s Dry Hills pinot noir 2018, sauvignon blanc 2020, riesling 2017, sauvignon blanc reserve 2019, pinot noir reserve 2017

Gall & Gall, € 12,99 - € 17,99

Prijs/kwaliteit 8,5

Lawson's Dry Hills Pinot Noir Reserve. Beeld
Lawson's Dry Hills Pinot Noir Reserve.
Meer over