thuis etenweekendrecept

Deze aardbeientaart van Yvette van Boven heeft u wel verdiend

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: aardbeientaart.

Aardbeientaart Beeld Oof Verschuren
AardbeientaartBeeld Oof Verschuren

Jaren terug timmerden we flinke bakken voor mijn énorm gewenste groentetuintje. Mensen denken dat ik inmiddels een moestuinexpert ben, maar dat is helemaal niet zo, ik doe maar wat. (Vertel dat maar aan niemand hoor.)

Zo heb ik een haat-liefdeverhouding met mijn aardbeien. Toen ik een bak vulde met wel vier soorten ’beitjes heb ik er een hele dag naast zitten kijken, zo gelukkig was ik. Van vogels of wildgroei was ik me nog niet bewust. Dat zou later pas gebeuren.

Ik wist toen nog niet dat aardbeien keilange armpjes uitschuiven waarmee ze stiekem terrein winnen. Als u ’s nachts slaapt, of in de middagzon nog een campari’tje inschenkt, steekt de aardbei onder zijn blad heel voorzichtig een paar vingers uit om te kijken waar hij zijn borelingen kwijt kan. Dat hoeft helemaal niet in de bak zelf te zijn, dat kan ook ernaast of een stukkie verderop. De plant gooit vervolgens een hengel uit en laat aan het einde daarvan een kindje groeien.Een miniaardbeienplant. Als u dan niet uitkijkt wordt die jonge aardbei in no-time tienermoeder, met nieuw kroost aan haar lange tentakels, zo, door de hele tuin. En nu komt het... denk dan niet: hee, meer planten dus meer aardbeien!. Dat is niet zo. Er kwam meer blad, maar nauwelijks oogst. Elk jaar minder en wát er was aten de vogels op, nog voor de vruchten rijp waren. Ik kon ze wel doodslaan.

Tot ik erover las in mijn nieuwe Engelse Tuinboek-waar-alles-instaat. In het vroege voorjaar moest ongeveer alles eruit. Er moesten nog maar een paar blaadjes overblijven per plant. Als een dictator moordde ik hele aardbeifamilies uit. Het voelde wreed, maar het loonde! De bak staat nu vol aardbeibloemen, die hopelijk dadelijk aardbeien worden. Ik hang er dan echt wel een net over tegen die stinkvogels.

Voor nu doe ik het dus nog even met (Hollandse!) aardbeien uit de kas, maar straks hoop ik dan éíndelijk eens zelf wat te oogsten. Dan heb ik wel een taartje verdiend.

Aardbeien-camparitaart

(zonder oven)

bodem

150 gram brosse koekjes (ik gebruikte Nairn’s Oats & Syrup)

50 gram granola (ik gebruikte Oot)

50 gram pistachenootjes, gehakt

100 gram boter, gesmolten

snuf zeezout

vulling

3 blaadjes gelatine

100 gram aardbeienjam

2 zakjes (à 8g) vanillesuiker

300 gram yoghurt

50 ml campari

voor erop

250 gram aardbeien, in plakjes

50-75 ml campari

2 blaadjes gelatine

handvol kleine basilicumblaadjes

2 eetl. pistachenootjes, even gebakken in een droge koekenpan en grofgehakt

Vet een springvorm van 22-24 cm in met een kwastje boter. Knip een velletje bakpapier op de maat van de bodem en leg die erin. Maal de koekjes, granola en pistachenoten fijn in de keukenmachine of in een zak met een deegroller. Meng de gesmolten boter en het zout erdoor en schep het kruim in de springvorm. Druk de bodem aan zodat hij mooi glad is en overal even dik. Zet 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Week de blaadjes gelatine voor de vulling in een kom koud water. Roer de jam en de vanillesuiker door de yoghurt. Verwarm de campari tot hij bijna kookt. Haal van het vuur af, knijp de gelatine uit en roer die erdoor tot hij is opgelost. Laat even afkoelen en roer het dan met een garde door het yoghurtmengsel tot het goed is vermengd. Giet op de opgesteven koekjesbodem in de koelkast. Zet de taart terug in de koelkast en zorg dat hij recht staat. Laat nu zeker 2 uur opstijven.

Maak dan de taart af. Haal de taart uit de koelkast. Verwijder de vorm voorzichtig. Verdeel de aardbeiplakjes netjes over de taart. Week de blaadjes gelatine voor erop in een kom koud water. Verwarm de campari tot hij bijna kookt. Haal van het vuur af, knijp de gelatine uit en roer die erdoor tot hij is opgelost. Laat iets afkoelen. Giet de rode gelei over de aardbeien op de taart. Laat nog 15 minuten opstijven in de koelkast en dien op versierd met basilicumblaadjes, pistachenootjes en misschien wel wat bloemen uit de tuin.

OPMAAKTIP:

Wilt u dat uw kinderen het opmaken, vervang de campari dan door rode limo of sap

Instagram: @yvettevanboven