De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Zweedse gehaktballetjes met roomsaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Zweedse gehaktballetjes met roomsaus, hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Ik observeer mijn pubers nu een aantal weken in hun onnatuurlijke habitat. Hun natuurlijke habitat bevindt zich buiten de deur, buiten mijn zicht, met hun vrienden. Daar schijnen ze actief en vrolijk te zijn.

Nu bevinden ze zich dus in hun onnatuurlijke habitat. Ze blijken hele dagen muisstil te kunnen zitten, starend naar hun telefoon. Ook kunnen ze in een banaanachtige vorm versmelten met de bank. Hier krijgen ze enorme honger van.

Ook kunnen ze zich goed verliezen in nostalgie. We reden langs het blauw-gele woonwarenhuis langs de snelweg, en meteen begon het gezucht. ‘Daar gingen we heen, en dan kochten we alleen maar suffe dingen zoals glazen en servetten en lampen en batterijen, en dan aten we balletjes met friet...’ Nu is die winkel wel weer open, maar niet voor gezellig shoppen en daarna balletjes eten. Gelukkig deelden ze pas geleden hun recept voor deze kotbüllar met roomsaus.

De meubelverkoper vindt dit een vierpersoonsportie, ik eet er liever met z’n zessen van. Mijn pubers denken daar anders over en die willen óf nu alles opeten, of het restje morgenochtend bij hun ontbijt.

Ingrediënten

750 vega- of half-om-halfgehakt

1 superfijn gesnipperde ui

1 teen knoflook, geperst

100 g paneermeel

1 ei

5 (of 7, bij het vegagehakt) eetl. melk

1 theel. zout, peper

olie

Voor de saus
40 g boter

40 g bloem

300 ml. groentebouillon

200 ml. room

2 theel. zoete ketjap

1 theel. mosterd

zout, peper

Bereiding

Meng alles voor het gehakt goed door elkaar. Gebruik bij het ‘rauwe’ vegagehakt iets meer melk dan bij half-om-half voor de juiste smeuïgheid. Draai mooie balletjes van het gehakt en zet ze afgedekt twee uur in de koelkast. Zo behouden ze hun vorm beter tijdens het bakken.

Bak ze daarna in hete olie om en om bruin in een pan met een anti-aanbaklaag. Pas bij het vegagehakt op: rol ze voorzichtig om. Doe ze, als ze mooi bruin zijn, in een ovenschaal en bak de balletjes nog eens een half uur in een voorverwarmde heteluchtoven van 180 graden.

Maak nu de saus: smelt de boter, roer de bloem erdoor, bak het op een matig vuurtje 2 minuutjes. Doe dan plons voor plons de bouillon erbij, steeds roerend, zodat je geen klontjes krijgt. Roer de room erdoor met de ketjap en de mosterd. Breng het aan de kook en laat het dan zachtjes pruttelen, zodat de saus een beetje inkookt. Proef op zout en peper.

Eet met frietjes en salade.

Meer over