De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: zelfgemaakte vleesvervanger

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: seitanstukjes, 8 porties vleesvervanger

Seitanstukjes met roerbakgroente

 Beeld Tallina van den Hoed
Seitanstukjes met roerbakgroenteBeeld Tallina van den Hoed

Ik zat met een dilemma. Ik wil graag vers, echt en lekker eten. Eten dat niet in de fabriek is gecreëerd. Maar ik wil ook graag vaak vegetarisch eten.

Vleesvervangers uit de supermarkt worden steeds beter, maar die worden in een fabriek gemaakt, van zaken als gerehydrateerde soja- en tarwe-eiwitten, maltodextrine, methylcellulose en wat dies meer zij. Dat voelt niet echt heel echt. Dan maar geen vleesvervangers?

Jawel! Je kunt zelf seitan maken. Dat maak je van tarwegluten (natuurwinkel of online) en daar kun je zelf in stoppen wat je lekker vindt. Vorig jaar liet ik u kennismaken met ‘steaks’ van seitan, nu heb ik ‘pulled seitan’ voor u: vezelige stukjes om bijvoorbeeld te roerbakken. Of, zoals volgende week donderdag in de Volkskeuken: nep-crispy duck.

Het is wel even een werkje, maar ach, u werkt toch thuis.

Ingrediënten

1 blik kikkererwten (400 ml)

30 ml zonnebloemolie

2 eetl. lichte misopasta

1 eetl. uienpoeder

2 eetl. knoflookpoeder

1 theel. rodewijnazijn

1 volle theel. vega-kippenbouillonpoeder (of maggiblokje)

230 g tarwegluten

extra: blender, keukenmachine, stoompan

Giet de kikkererwten af. Houd het afgietvocht apart. Doe de kikkererwten in de blender, samen met de olie, de miso en het uien- en knoflookpoeder en de azijn. Vul het afgietvocht aan met water tot 200 milliliter en roer er een theelepel vega-kippenbouillonpoeder door. Doe het vocht ook in de blender en pureer het geheel enkele minuten tot het superglad is. Dit kan ook met de staafmixer, maar dat duurt langer.

Giet dit mengsel in de keukenmachine met deeghaken, voeg de tarwegluten toe en roer het even door. Wacht een paar minuten en laat dan de keukenmachine 10 minuten mengen. Het deeg wordt warm, elastisch en plakt alleen aan zichzelf.

Vet een vel aluminiumfolie in. Leg het deeg erop en vorm een soort brood. Vouw het folie goed dicht en pak het in met nog een vel aluminiumfolie. Vouw dat goed dicht, met de naad aan de bovenkant. Stoom het 2 uur. Dat kan in een stoompan, maar ook in de slowcooker: laag water, 2 kommetjes ondersteboven erin, daar legt u het pakket op, pan op de hoogste stand.

Maak het pakket open en laat het afkoelen. Heus, het wordt steviger. Snijd het doormidden en trek er grote of kleinere stukken van. Vries in wat u nu niet nodig hebt.

Kruid de stukjes naar smaak, bak ze in olie, laat ze uitlekken op keukenpapier en gebruik ze in uw roerbakschotel.

Meer over