De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: waterspinazie met grijze garnaaltjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: waterspinazie uit de wok met grijze garnaaltjes, voorgerecht voor 2 personen.

Marcus Huibers
null Beeld Marcus Huibers
Beeld Marcus Huibers

Voor liefhebbers van proteïnerijk troosteten is de Netflix-serie Ugly Delicious een absolute aanrader. De beroemde Amerikaans-Koreaanse chef David Chang onderzoekt het ontstaan van populaire gerechten als pizza, taco’s, gefrituurde kip en gebakken rijst en neemt in één vloeiende beweging de Amerikaanse (lees: uit de witte onderbuik opborrelende) vooroordelen over ‘etnische’ keukens en hun uitvoerders op de korrel, soms met verbijsterende, uiterst actuele doorkijkjes als gevolg.

Zoals de aflevering over de Chinese keuken waarin een focusgroepje wordt bevraagd over hun ervaringen met mononatriumglutamaat, beter bekend als de smaakversterker ve-tsin. Vreselijke herinneringen hebben de aanwezigen aan Chinees eten: misselijkheid, droge mond, koppijn, trillen, kramp in de kaken en als je niet uitkeek, zat je ook nog eens uren op het toilet. En dat allemaal door die rare Chinezen die overal ve-tsin in gooien en huisdieren eten. De voedselhistoricus van dienst memoreert fijntjes dat deze ‘aandoening’ in de VS bekend stond als het Chinese-restaurantsyndroom, en níét als het ve-tsinsyndroom. Does that ring a corona bell? Ondertussen kraakt het focusgroepje met zichtbaar plezier zoute meuk als Pringles en Doritos-chips tussen de ooit zo verkrampte kaken, snacks die Chang zelf heeft uitgedeeld en die boordevol met mononatriumglutamaat zitten.

Ik heb bij David Chang in New York wel eens een gestoomd broodje met geroosterde varkensbuik gegeten en vond het erg lekker, al denk ik niet dat er ve-tsin aan te pas is gekomen. Ik moest aan de serie denken toen mijn vriendin een flinke bos waterspinazie van de toko meenam. Waterspinazie, ook wel ‘morning glory’, eet ik graag in een Chinees restaurant en het geheim is een stevige snuf ve-tsin, heb ik ontdekt. Achterop het potje in mijn Volkskeuken staat: a sprinkling of ve-tsin will bring out the natural flavor of your dishes and render them surprisingly delicious. En zo is het maar net. We maken vandaag geroerbakte waterspinazie met Hollandse garnaaltjes.

Ingrediënten

350 g waterspinazie (‘morning glory’)

50 g gemberwortel

olijfolie

4 bosuitjes, in ringen

4 teentjes knoflook, fijngehakt

1 theel. ve-tsin

1,5 eetl. oestersaus

2 theel. vissaus

75 g Hollandse garnalen

Bereiding

Snijd de waterspinazie in drie gelijke stukken en was. Laat uitlekken in een vergiet. Schil de gember, snijd in dunne plakjes en daarna in reepjes. Verhit een plens olie in de wok, en fruit er de bosui, knoflook, gember en rode peper in. Voeg na 2 minuten de waterspinazie toe, en wok nog drie minuten op hoog vuur mee. Breng op smaak met de ve-tsin, oestersaus en vissaus, roer goed door en zet het vuur uit. Verdeel de groente over diepe borden en garneer met de garnalen.

Meer over