DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: Vitello tonnato, dikke plakken troost

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag Vitello tonnato, een voorgerecht voor 4 personen.

Vitello tonnato. Beeld Tallina van den Hoed
Vitello tonnato.Beeld Tallina van den Hoed

‘Ik mis hem verschrikkelijk’, zei ze. ‘De hele dag door, op gewone momenten, maar ook op speciale momenten. Met wie moet ik nou spontaan uit eten? In mijn eentje wil ik niet uit eten. En wie gaat er nou zeuren dat ik zo weinig eet? Ik mis hem gewoon. Heel erg.’

We hebben het voor onze kiezen gekregen, de afgelopen maanden. Mijn vader overleed heel plotseling en kort daarna kreeg covid-19 mijn oma te pakken. En hoewel we allemaal verdriet hebben, heeft mijn moeder het het zwaarst. Ze mist niet alleen de mensen die het dichtst bij haar stonden, haar hele dagindeling is totaal anders. En daar kan niemand wat aan doen.

Maar aan dat uit eten kon ik wel wat doen. De restaurants waren nog dicht toen ze dit verzuchtte, dus ging ik zelf aan de slag: een menu vol kleine hapjes moest het worden, zodat ze wel alles kon proeven, maar niet overvol zou zitten. We dekten de tafel op z’n mooist, met alle onderborden en messenleggers die we hadden.

Het werd versgebakken brood met boter, minikopjes soep, kabouterporties paddestoelen, de preibitterballen van collega Sake, hier en daar wat groenten, maar niet te veel. En haar lievelingseten: vitello tonnato. En als je dat samen opeet, troost dat ook nog. Een beetje.

We maken het gemakkelijk door de fricandeau niet zelf te bakken, maar de kant-en-klare van de vleeswarenafdeling te nemen. Vraag de slager wat dikkere plakken te snijden, als dat kan. Traditioneel is de fricandeau van kalfsvlees, maar met varkensvlees is het ook lekker.

Ingrediënten:

1 zakje leuke sla

1/4 komkommer in dunne plakjes

400 g fricandeau van de vleeswarenafdeling

1 blikje MSC-tonijn op olie

5 eetl. mayonaise

2 eetl. vers citroensap

peper uit de molen

2 - 3 eetl. kappertjes

Bereiding

Verdeel de sla over vier platte borden. Schaaf de komkommer dun en verdeel het over de borden. Leg plakje voor plakje de fricandeau over de sla.

Laat de tonijn uitlekken en doe het met de mayonaise en het citroensap in een maatbeker. Pureer met de staafmixer en maal er gul peper door. Proef: is het hartig genoeg? Moet er meer peper, citroensap of mayonaise door?

Giet de saus over de fricandeau. Dat lijkt erg veel maar dat maakt het juist lekker. Verdeel de kappertjes erover. Eet met lekker brood.

Heb je toch nog saus over? In een schoon potje blijft het twee dagen goed in de koelkast.

Meer over