BETER LEVEN

De Volkskeuken: Vis met tomaten-tahinsaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vis met tomaten-tahinsaus, hoofdgerecht voor 2 personen.

Vis met tomaten-tahinsaus. Beeld Onno Kleyn
Vis met tomaten-tahinsaus.Beeld Onno Kleyn

‘Tahini’, ik weet nog wanneer ik het woord voor het eerst hoorde. Het was bij een vriendin van een vriend die in Amsterdam op kamers woonde. Een kamer met oude lappen over oude meubels en overal kussens en een geur van patchouli. Hoe heette ze nou ook alweer? In ieder geval at ze macrobiotisch, een ascetisch geheel van bonen, groenten en granen, zorgvuldig uitgekiend om zo saai en schraal mogelijk te smaken.

De Bhagwan was nog niet in beeld en wat op mij in eerste instantie Indiaas overkwam bleek Japans van origine. Geen uitbundige specerijen daarom, maar een uitgeklede ‘puurheid’. Op sneden brood van een opmerkelijk hoog soortelijk gewicht werd die tahini gesmeerd. Dat smaakte tenminste, als je van een beetje bitter hield. ‘Een soort pindakaas’, zei men toen. Ik verdrong de herinnering aan de vriendin van de vriend en de macrobiotiek daarna rap; ik was toen in mijn Franskokende fase, met room, varken, eieren, uien en veel wijn.

Jaren later dook de tahin, nu zonder extra i, weer op, toen ik de Libanese keuken leerde kennen. Het spul was van sesamzaadjes gemaakt! En je kon er ongelofelijk lekkere dingen mee fabrieken! Zo was de vis met tomaten-tahinsaus bij het onvolprezen restaurant Beyrouth in de Amsterdamse Kinkerstraat een wondertje van geluk. Ik brouwde mijn eigen versie, die tien jaar geleden al eens in deze rubriek stond. Maar mijn recepten staan niet stil. Hier is een verbeterde versie.

Ingrediënten

1 ui, fijngesnipperd

8 eetlepels olijfolie

3 tenen knoflook, gehakt

1 blik à 400 ml tomatenstukjes

1 gulle eetlepel tahin

1 bosje koriander, ragfijn gehakt, steeltjes incluis

4 eetlepels citroensap

chilipeper

25 g pijnboompitten

2 x 150 g kabeljauwfilet of een andere witvis

Bereiding

Bak de ui in 4 eetlepels olie rustig tot hij echt begint te kleuren – zo’n 10 minuten – en bak dan even de knoflook mee. Voeg de tomatenstukjes, tahin, gehakte koriander en 2 eetlepels citroensap toe. Laat zachtjes 5 minuten pruttelen, roer en breng op smaak met zout, chilipeper en misschien nog citroensap. Zet het vuur uit.

Bak de pijnboompitten in de resterende olie tot ze goudbruin worden. Doe onmiddellijk in een schaaltje en giet de olie af.

Verwarm de oven op 200 graden. Zout de vis gul en wrijf in met citroensap. Doe in een ovenschaal met de pijnboompitolie, wentel en draai. Bak 7 minuten in de oven. Warm ondertussen de saus. Overgiet de vis met saus en bestrooi met de pijnboompitten.

Meer over