DE GIDSVOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: verstandige Thaise snack

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Thaise springrolls, snack voor 3 à 4 personen.

Thaise springrolls. Beeld Tallina van den Hoed
Thaise springrolls.Beeld Tallina van den Hoed

Hoewel ik grootse plannen had aan het begin van deze lockdown, zoals de binnenboel verven, een nieuw kookboek schrijven, dagelijks sporten, uitslapen en al die voornemens die u ongetwijfeld ook had, lukt ’t niet zo. Deze periode haalt niet mijn gezondste gedrag naar boven. Ik graas me een slag door de dag en al mijn vriendinnen die ik normaal op nuchtere plekken zag, zoals bij sporten of kinderdingen, spreek ik nu via videobelborrels. Meestal rond zessen, en dan zijn we wel klaar met verantwoordelijk zijn en smaakt de wijn prima. En een stukje kaas. Moeten we echt koken? Of laten we de bezorgbrommer komen?

Als dit zo doorgaat, dan pas ik tegen de tijd dat we weer naar buiten mogen niet meer door de deur. Tijd voor verandering! Tijd voor gezond! Wat zegt u? Nee, natuurlijk ga ik niet sporten, ik ben al moe genoeg. Gezonde snacks, daarmee redden we ons van de lethargie.

Ingrediënten:

100 g oesterzwammen

1 rode ui in halve ringen

2 eetl. zonnebloemolie

1 teen knoflook uit de pers

12 peulen

50 g taugé

1/2 theel. gemberpoeder

1 eetl. zoute sojasaus

3 radijzen

2 bosuien

1 theel. sesamolie

12 kleine rijstvellen (toko) of 6 grote (toko of supermarkt)

30 g jonge slabladmix

Scheur de oesterzwammen in reepjes en bak ze met de uienringen in de zonnebloemolie. Pers de knoflook erbij. Haal de peulen af en bak ze 3 minuten mee in de pan. Doe het gemberpoeder, de sojasaus en de taugé erbij. Bak een minuutje en zet dan het vuur uit.

Snijd de radijzen eerst in plakken en daarna in repen, en de bosui in ringen. Roer ze met de sesamolie door de groenten.

Week de rijstvellen conform de verpakking. Kunt u die niet lezen (op de een of andere manier staat het nooit echt duidelijk op de verpakking van de toko), probeer dan het volgende: vul een schaal met lauw water. Dompel een vel ongeveer 5 seconden onder en leg het dan op een plank. Na ongeveer 20 seconden is het vel zacht genoeg om te verwerken.

Werk per vel, anders lukt het niet. Leg wat sla in het midden van het rijstvel. Leg er wat groentevulling op. Vouw de zijkanten naar binnen. Vouw dan de onderkant over de vulling heen: probeer er een strak worstje van te maken. Rol dit over de bovenkant en leg de loempia op de naad. Maak de rest op dezelfde manier. Eet met sojasaus of hete saus.

Meer over