De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: verstandige ovenschotel

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: groentenovenschotel met veel aubergine, hoofdgerecht voor 4 personen.

Ovenschotel met veel aubergine.

 Beeld Tallina van den Hoed
Ovenschotel met veel aubergine.Beeld Tallina van den Hoed

Hoewel een winter met lockdown en avondklok eigenlijk roept om rijke gerechten als stamppot en snert, versgebakken koekjes en een fikse dot rum in de thee, zeggen mijn broeken iets anders. ‘Het was een zwaar jaar’, zeggen die broeken, ‘maar dat jaar is nu voorbij, doe er dus maar iets aan.’

De broeken hebben gelijk. Bovendien wil ik er op de schaamteloze hoeveelheid mij beloofde postvaccinatiefeestjes fantastisch uitzien, dus kom maar door met die groenten! Die mag je eten zoveel je wilt en dat is reuze lekker.

Ingrediënten:

200 ml gezeefde tomaten (passata)

1 grote ui

3 aubergines

1 courgette

2 grote puntpaprika’s

zout, peper

1 theel. gedroogde rozemarijn

olijfolie

75 g geraspte pittige kaas (bijvoorbeeld boeren belegen)

Bereiding

Neem een grote, liefst rechthoekige ovenschaal. Leg alle groenten erin om te zien of alle plakjes straks in de schaal passen. Giet de gezeefde tomaten in de schaal en bestrooi met zout en peper. Pak een fijn scherp mes, anders is het snijden geen feest. Als u een mandoline hebt – een superscherpe schaaf – is het nog gemakkelijker. Pas dan wel op uw vingers. Zet de heteluchtoven alvast op 180 graden.

Snijd de ui doormidden en daarna in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter. Haal kop en kont van de aubergines en snijd de groente in plakjes van dezelfde dikte. Doe dit ook bij de courgette. Haal de bovenkant met steelaanzet van de puntpaprika’s. Verwijder de zaadjes en bekijk de paprika: hij is driehoekig! Snijd de drie zijkanten mooi los, zodat u drie rechte plakken per paprika hebt. Snijd die plakken in vier gelijke stukken.

Schik nu de plakjes in de schaal. Ik vond het daarbij makkelijk telkens een stapeltje in mijn hand te maken en die in de ovenschaal te leggen. Neem een plakje aubergine, dan ui, weer aubergine, dan courgette, weer aubergine, dan paprika, weer aubergine enzovoort, tot de schaal vol is. Als u nog wat plakjes groenten over hebt, kunt u die er gewoon tussen steken. Als het goed is zitten de groenteplakjes lekker strak in de schaal.

Bestrooi het geheel met zout en peper. Wees niet te schuw, aubergine kan wel wat gebruiken. Strooi dan de rozemarijn erover. Sprenkel gul olijfolie over de groenten. Bestrooi met de kaas en zet de schaal een uur tot vijf kwartier in de oven. Eet met een gebakken visje of worstje. Lekker brood met boter kan ook, als u niet lijnt.

Meer over