Beter leven

De Volkskeuken: verhuizerscurry

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: rodelinzencurry, hoofdgerecht voor 2 personen.

Rodelinzencurry Beeld Pay-Uun Hiu
RodelinzencurryBeeld Pay-Uun Hiu

Vriend J. ging verhuizen en al vóór acht uur stonden de verhuizers met goede moed voor de deur, terwijl wij nog moesten bijkomen van weken inpakken, uitzoeken en opruimen. Maar met een stel goede, professionele verhuizers is de dag van de verhuizing zelf een feestje. In no time verdwenen dozen en meubilair in de wagens en reden ze naar het nieuwe adres. Wij zouden ondertussen pizza’s bestellen en laten bezorgen, want wie hard werkt, moet goed eten.

Alleen waren de pizzeria’s nog niet open en de snackbars in de directe omgeving ook niet. Want corona, lockdown enz. Hadden we even geen rekening mee gehouden. De mannen gingen even vrolijk weer uitladen, terwijl vriend J. op zoek ging naar eten. Dat duurde lang. Zo lang, dat ik op een goed moment een recept voor linzencurry voorbij hoorde komen. ‘Knoflook en ui bakken, rode peper erbij en dan kerrie madras’, zei de voorman. ‘Dan tomaten en kokosmelk. Echt lekker.’

‘En vlees?’, vroeg ik. ‘Niks ervan’, was het resolute antwoord. Geen vlees, alleen linzen, helemaal vegetarisch – vegan, zelfs. Dat klonk goed, maar net toen ik wilde vragen welke linzen dat waren, arriveerde J. met een ander culinair hoogstandje: de broodjes kaassoufflé met satésaus, oftewel broodje bagger.

Thuis in mijn eigen keuken maakte ik de verhuizerscurry met rode linzen en kon ik het niet laten om er nog wat extra specerijen aan toe te voegen.

Ingrediënten

50 g knoflook, gehakt

50 g gember, geschild en gehakt

½ -1 rode peper, zonder zaadlijsten en zaadjes, fijngehakt

2 eetl. olie

1 theel. geel mosterdzaad

1 theel. komijnzaad

1 ui, gesnipperd

1 eetl. kerrie madras

150 g wortel, in kleine blokjes

1 blik tomaten (400 g)

225 g gedroogde rode linzen

1 blik kokosmelk (400 g)

limoensap

½ bosje koriander of peterselie, fijngehakt

Bereiding

Pureer de knoflook en gember met een eetlepel water in een blender tot een vrij stevige pasta. Gebruik daarvan 1 eetlepel en bewaar de rest in een afgesloten potje in de koelkast voor een volgende keer (blijft een paar dagen goed).

Doe de olie in een braadpan met mosterdzaad en komijn, en laat langzaam warm worden. Bak de knoflook-gemberpasta en de rode peper mee, en fruit vervolgens de ui. Roer de kerrie erdoor en laat even meebakken. Voeg wortel, tomaten, de (afgespoelde en uitgelekte) linzen en kokosmelk toe. Breng onder regelmatig roeren aan de kook en laat een half uur op zacht vuur sudderen. Roer af en toe en zet op een kookplaatje als de curry aanbrandt. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de curry op, sprenkel er een beetje limoensap over en bestrooi met wat koriander of peterselie. Lekker met (in groentebouillon gekookte) bruine rijst.

Meer over