beter leven

De Volkskeuken: Venkel met rommelaardappelen en pittig kruim

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: ovengebakken venkel met rommelaardappelen en pittig kruim, hoofdgerecht voor 2 personen.

Ovengebakken venkel met rommelaardappelen en pittig kruim. Beeld Onno Kleyn
Ovengebakken venkel met rommelaardappelen en pittig kruim.Beeld Onno Kleyn

Zo, mijn eerste terras is binnen. Wat? O, nee, sorry, het was buiten natuurlijk. Ik moest in Maastricht zijn, waar de zon net lang genoeg scheen om mij een Gerardus Blond te laten drinken. Toen kwamen er rukwinden en een daverende bui en kocht ik een nieuwe panamahoed waarvan de hoedenmaker heel vriendelijk het bandje verwisselde van zwart naar blauw. Eten deed ik op de hotelkamer, mijn eerste hatsekideesaté in pakweg twintig jaar. Topdag dus. Als altijd al thuiswerkende freelancer maak je sowieso weinig mee, maar de afgelopen maanden was het een vacuüm.

Nu kijk ik met mijn strooien fedora op naar het natte voorjaar. Ik zal er maar niet mee naar buiten gaan, blauw bandje of geen blauw bandje. Het staat ook mal, in de kou. Vorige week kocht ik zomaar bloedworst, alsof het januari was. Linzensoep en kikkererwtenstamp en ander frons-eten maakte ik, en zelfs gekonfijte eend. En toen kwam ik weer venkel tegen. Mooie overgangsgroente, anijzig fris en tegelijk nog aards. Die bakte ik lang in de oven tot hij karamelliseerde. ‘Heb je er echt niks zoets bij gedaan?’, vroeg mijn J. ‘Geen suiker, geen honing?’ Nee. Alleen olijfolie en zout.


Ingrediënten

1 grote venkelknol, of 2 kleintjes

Flink wat eersteklas olijfolie extra vergine

400 g vastkokende aardappelen

1 theekop vol panko (broodkruim)

1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder

Snuf cayennepeper

Snijd de harde stelen van de venkel. Snijd hem dan vanuit de onderkant in 6 of 8 partjes. Verwijder de misschien lelijke onderkant niet; zo blijven de parten goed aan elkaar zitten. Leg de parten op een ovenplateau, desgewenst op een siliconenmat. Meng voorzichtig met gul olie en wat zout. Zet in de oven, schakel in op 160 graden en bak zeker 45 minuten. Draai tussentijds een keer om. Misschien is 1 uur nodig. Dek tegen het eind af met aluminiumfolie als het te veel uitdroogt.

Snijd de aardappelen met schil en al in stukjes. Was ze. Doe ze met een scheutje olijfolie en wat zout in een koekenpan en bak zachtjes 30 minuten, afgedekt. Druk ze daarna stuk in de pan en bak iets harder. Doe er voor het serveren nog wat olie bij.

Bak de knoflook in 3 eetlepels olijfolie tot hij geurt. Voeg depPanko toe en bak al omscheppend tot hij goudgeel is. Breng op smaak met iets zout, het vijfkruidenpoeder en wat pittigheid. Serveer venkel en aardappels met het kruim bovenop.

Meer over