Beter leven

De Volkskeuken: vegan krachtvoer

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: seitanchorizo, vleesvervanger, 4-6 porties.

Seitanchorizo Beeld Pay-Uun Hiu
SeitanchorizoBeeld Pay-Uun Hiu

O ja, het seitanproject. Dat lag alweer maanden stil. Kant-en-klare seitan vind ik meestal vies, maar tijdens de eerste lockdown had ik bedacht dat ik er toch meer mee moest doen. In pure vorm is seitan niets meer dan het eiwit (gluten) uit tarwemeel. Het is een geurloos en smaakloos poeder waaraan je zelf elke smaak kunt toevoegen, direct in het meel of via een bouillon waarin je het kookt. Vervolgens kun je het gebruiken voor wat je wilt. Ik bestelde twee kilozakken (€ 4,45 per stuk en goed voor héél veel seitan), maakte een paar gerechten en vergat ze toen weer.

Tot ik naar een aflevering keek van Dirty Vegan, een naar Nederland gehaald BBC-programma, waarin beroepsdurfal en kok Matt Pritchard de meest onwaarschijnlijke types probeert over te halen tot veganistisch eten. Daar is hij zelf in de eerste plaats het meest onwaarschijnlijke type voor, want met getatoeëerde lijf ziet hij eruit als een biker die op zijn motor naar het eerste beste steakrestaurant scheurt. Maar in 2015 zag hij de documentaire Cowspiracy en ging meteen cold turkey vegan.

Vanaf die tijd dient zijn stoerejongensimago als bewijs dat vleesloos eten niet voor watjes is. In kleding die zoveel mogelijk van zijn tattoos moet laten zien, bereidt en serveert hij een vegan huwelijksbuffet, bakt hij veganistische cakejes met de dames van het Glamorgan Women’s Institute en helpt hij een vrouwenrugbyteam naar de overwinning met een vegan paella met seitanchorizo. Dus haalde ik mijn zak tarwegluten ook weer uit de kast en ging ermee aan de slag. Nu de seitan, volgende keer de paella.

Ingrediënten

230 g tarwegluten (internet)

30 g edelgistvlokken (natuurwinkel)

2 eetl. bloem

1 theel. gerookt paprikapoeder

2 theel. paprikapoeder

½ theel. gemalen venkelzaad

1 teen knoflook, gesnipperd

snuf cayennepeper

280 ml groentebouillon

100 ml droge sherry

2 eetl. sojasaus

1 eetl. tomatenpuree

2 eetl. olijfolie

Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg de natte ingrediënten toe en kneed tot een stevig deeg. Kneed niet te lang (max. 5 min.), anders wordt de seitan taai. Verdeel het deeg in twee porties en vorm elk tot een soort korte rol of gehaktbrood. Breng water of bouillon aan de kook en zet het laag zodra het kookt. Wacht tot het water niet meer borrelt en leg dan de seitan erin. Laat de seitan ca. een uur garen tot die stevig aanvoelt. Let op dat het water niet gaat bubbelen, want hoe meer bubbels, hoe sponziger de structuur van de seitan.

Laat de seitan afkoelen en opstijven in de koelkast. Daarna kunt u hem in plakken, reepjes of blokjes snijden en bakken, en gebruiken als broodbeleg of vleesvervanger in een roerbak. Ook lekker in plakken bij stamppot met jus.

Meer over