De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: vakantiepaksoi

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gestoomde paksoi met shiitakepaddestoelen, hoofdgerecht voor 4 personen

Gestoomde paksoi met shiitake paddestoelen Beeld Tallina van den Hoed
Gestoomde paksoi met shiitake paddestoelenBeeld Tallina van den Hoed

Ik vermoedde dat de zomervakantie raar zou voelen, nu de laatste schoolmaanden zich voornamelijk thuis hadden afgespeeld, maar dat valt mee. De pubers gedragen zich volkomen normaal en versmelten met hun telefoon. Nu lijkt het alsof ze in die staat totaal vegeteren, maar dat is niet zo.

Ze zoeken de wonderlijkste recepten voor koekjes uit, en de helft van de tijd worden die ook daadwerkelijk gebakken. Of ze plannen fabuleuze logeerpartijen, die hoopvol spectaculair beginnen met: ‘Dan nemen we een Airbnb-villa! En onze ouders betalen!’ (Jongedame, je bent 15, wat denk je zelf?) Het plan gaat vervolgens via ‘Natuurlijk mogen we met z’n zessen in onze camper slapen en tot middernacht naar het strand!’ naar ‘Mam? Kun jij me brengen naar vriendinnetje X en mag vriendinnetje Y dan ook meerijden? Dan komen we zelf terug met de trein.’

Zoon regelt dat sneller: die appt z’n beste mattie, hijst z’n beugelbenodigdheden, een deo en wat schone kleren op de fiets, groet nog net en vraagt alleen maar hoe laat ie morgen thuis moet zijn.

Lief zit dan opeens in een kookboek te neuzen, stelt voor om eens fijn samen te koken. Hij kiest iets heerlijks uit, daar niet van, maar dan is het opeens wel jammer dat die pubers er niet zijn om het te helpen opeten. Het is een rare vakantie. Gelukkig is paksoi heerlijk.

Ingrediënten

2 uien

2 tenen knoflook

zonnebloemolie

1 rode peper

200 gram shiitakepaddestoelen

2 grote of 4 kleine struiken paksoi

2 eetl. sesamzaadjes

4-6 eetl. woksaus met paddestoelensmaak (Lee Kum Kee, toko)

1 eetl. sesamolie

Snijd de uien en de knoflook redelijk grof en bak ze in wat olijfolie op een laag vuurtje in 15 minuten mooi bruin en zoet. Snijd de peper in dunne ringetjes, zet het vuur wat hoger en bak de peper mee met de uien. Snijd de shiitake in plakjes en bak ze mee tot ze bruin en gaar zijn.

Breng in een pan met een stoominzet water aan de kook. Hebt u geen stoominzet? In een soeppan met een vergiet lukt het ook. Halveer de paksoi en stoom de helften in 10 minuten gaar.

Rooster de sesamzaadjes tot ze licht kleuren.

Schik de paksoi op een grote schaal, verdeel de ui, peper en champignons erover. Schenk een paar dotjes woksaus op de paksoihelften, besprenkel met sesamolie en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes. Lekker met rijst of mie en (vega)kipspiesjes.

Meer over