De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Vakantie-kapucijners

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Verse kapucijners met tomatensaus, hoofdgerecht voor 2-3 personen.

Loethe Olthuis
Verse kapucijners met tomatensaus Beeld Loethe Olthuis
Verse kapucijners met tomatensausBeeld Loethe Olthuis

Nadat alle slakroppen, pompoen- en koolplanten in mijn moestuin zijn opgegeten door naaktslakken, de snijbiet door illegaal binnengeslopen kippen, en de druiven ten prooi zijn gevallen aan een meeldauwinvasie, hebben we in ieder geval wel een fantastische bonenoogst. Tuinbonen, peultjes, sperziebonen, kapucijners: allemaal even groen, mals en verrukkelijk. We blijven maar oogsten! Daarom schrok ik echt toen een vriendin schoorvoetend bekende: ‘vérse kapucijners? Ik dacht dat kapucijners alleen uit blik kwamen.’

Best lekker, die blik- of pot-kapucijners, maar ze halen het bij lánge na niet bij verse. Als je geen moestuin hebt, koop je ze bij een goede groenteboer, net als verse marjolein of oregano, zusjes van elkaar. Je kunt de oregano eventueel ook vervangen door 2-3 eetlepels verse tijmblaadjes; voeg die gelijk met de tomaatblokjes toe. Met marjolein of oregano wacht je juist tot het laatst, anders verliezen ze hun smaak.

Kapucijners doppen is meditatief: nagel over de naad op de achterkant, openritsen en hup, het rijtje erwten eruit wippen. Van 1 kg ongedopte kapucijners blijft ongeveer 250-300 g gedopte over. Klassiek is verse kapucijners met uitgebakken spek en bonenkruid, maar onderstaande kapucijners at ik ooit in de Provence, met het ultieme vakantiegevoel. Vlees hoeft er niet bij, hoogstens een stukje geroosterde vis of kip.

Ingrediënten:

400 g gedopte, verse kapucijners

6 grote trostomaten

8 eetl. olijfolie

2 sjalotjes, gesnipperd

3-4 tenen knoflook, fijngehakt

4 eetl. gehakte verse marjolein- of oreganoblaadjes

(extra vierge olijfolie)

Kook de kapucijners in ca. 10-15 min. gaar: als ze goed zijn, krijgen ze rondom deukjes. Giet ze af in een vergiet en spoel ze even onder de koude kraan. Ontvel de tomaten (inkruisen, 10 tellen in kokend water, onder de koude kraan/in bak met koud water, velletje eraf trekken). Snijd ze in plakken en daarna in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de sjalotsnippers ca. 4 minuten op laag tot matig vuur glazig; voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Doe de tomatenblokjes met het vrijgekomen sap erbij en laat in een gesloten pan ca. 10 minuten op laag vuur sudderen, roer regelmatig. Deksel eraf en laat de saus eventueel nog iets inkoken als je hem te dun vindt. Roer de kapucijners door de saus, laat een minuutje meewarmen en roer tenslotte de marjolein of oregano erdoor. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Heel Provençaals: nog een scheut extra vierge olijfolie erover. Eet met pandanrijst of knapperig brood.

Meer over