Beter leven

De Volkskeuken: Turkse linzensoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Mercimek çorbasi, een maaltijdsoep voor 4 personen.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Pandemie of niet, nu middelbare scholieren weer fysiek naar school mogen, heeft de school van mijn kinderen een serieuze lading toetsen ingepland. Mijn zoon heeft zowaar zijn eerste echte toetsweek. Dat schoot er vorig jaar bij in, u snapt wel waarom, dus het valt hem wat rauw op zijn dak. ‘Tien toetsen heb ik, tíén! Twee per dag, en de rest van de dag heb je vrij, maar dan moet ik die andere toetsen leren. Het is verschrikkelijk.’

Na dag één kwam hij wat beduusd thuis. Niet alleen van de toetsen, maar ook omdat een deel van zijn vrienden het nog zwaarder heeft dan hij. ‘Het is ramadan, en ze mogen tijdens de toetsweek dus overdag niet eten en drinken. Kapot zwaar is dat! En kapot achterlijk van school dat ze dan een toetsweek plannen. Dat kan je toch niet maken?’

Of je nu wel of niet vast, deze Turkse linzensoep is heerlijk en met brood erbij een volwaardige maaltijd. Neem bijvoorbeeld het platbrood dat collega Pay-Uun vorige week in de Volkskeuken bakte.

Ingrediënten:

2 grote uien

4 teentjes knoflook

1 stengel bleekselderij

olijfolie

150 g geschilde aardappel

150 g geschrapte wortel

150 g tomaat

1 opgehoopte eetl. paprikapoeder

1 theel. gemalen komijnzaadjes

1 theel. gedroogde chili

1 blikje tomatenpuree

2 liter tuinkruidenbouillon

1 theel. peper uit de molen

10 g zout

200 g rode linzen

sap van een halve citroen

Garnering:

zonne- of pompoenpitten

volle Turkse yoghurt

gehakte selderij

chilivlokken

goede olijfolie

Snipper ui en knoflook en snijd de stengel bleekselderij in boogjes. Giet een gulle sliert olijfolie in een soeppan en fruit deze groenten daarin, tot de ui begint te kleuren. Snijd in die tijd de aardappel, wortel en tomaat in kleine blokjes. Bak ze een paar minuten mee met de uien. Voeg paprikapoeder, komijnzaad en chili toe en bak op hoog vuur tot het begint te geuren. Doe dan tomatenpuree, bouillon, zout en peper en de afgespoelde linzen erbij. Roer goed en breng aan de kook. Laat 20 minuten pruttelen.

Proef om te kijken of de linzen gaar zijn. Zo ja, pureer dan de soep. Roer het citroensap erdoor. Proef nog een keer: is de soep hartig genoeg? Voeg zout en peper toe als dat niet zo is.

Schep de soep in kommen en laat ieder zijn garnering kiezen.

Meer over