De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: traybake-groenten met hamburgers

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: traybake-groenten met hamburgers, hoofdgerecht voor 4 personen.

Traybake van herfstgroenten.
 Beeld Tallina van den Hoed
Traybake van herfstgroenten.Beeld Tallina van den Hoed

De herfst brengt behalve herfstweer, strengere coronamaatregelen en snotterende (maar Covid-19-negatief geteste) pubers ook lekkere herfstgroenten met zich mee. Pompoenen, selderijknollen, een keur aan gekleurde wortels en pastinaken liggen weer in overvloed in de winkel. En waar ík helemaal gelukkig word van allerlei pureetjes van die groenten, eet mijn zoon liever fastfood. Om hem (en mezelf) een plezier te doen, maak ik iets van die mooie groenten dat zowaar een beetje op fastfood lijkt, maar veel lekkerder is.

Ingrediënten

2 pastinaken (ongeveer 500 g)

350 g regenboogwortel

400 g kleine aardappeltjes

2 rode uien

olijfolie

zout en peper uit de molen

1 theel. gedroogde tijm

1 rode paprika

4 (vega) hamburgers

4 witte sesambolletjes

mayonaise

4 blaadjes sla

plakjes komkommer en tomaat

ketchup

evt. plakjes augurk en kaas

1 eetl. citroensap

Zet de heteluchtoven op 170 graden. Schil de pastinaken, borstel de wortels en de aardappels, haal koppen, knotten en lelijke plekjes weg en snijd alles in plakjes, reepjes en partjes van ongeveer 4 centimeter bij 2 centimeter. Wat u precies hoe snijdt, ligt helemaal aan de vorm van de groenten en uw creativiteit. Snijd de rode uien in ringen: houd die van 1 ui apart, die zijn voor de hamburgers.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet er een royale sliert olijfolie op. Leg de partjes, reepjes en plakjes erop en bestrooi het gul met zout, peper en tijm. Hussel met uw handen alle stukjes goed om, zodat alles bedekt is met olie. Zet de bakplaat 30 tot 40 minuten in de oven. Hussel het halverwege om.

Bak de resterende uienringen in een beetje olie met een snuf zout zacht, met een mooi bruin randje. Snijd zo veel mogelijk platte stukken uit de paprika en bak die in een pan of contactgrill gaar. Bak de (vega)burgers gaar conform de beschrijving op de verpakking. Halveer de sesambolletjes en rooster de snijvlakken. Bouw de burgers: doe wat mayonaise op de onderkant van de broodjes, leg daar wat sla en komkommer op, daar de burger op, wat ketchup, de gebakken uien en de tomaten, eventueel kaas of augurk erop, en dan de bovenkant van het broodje. Zet het geheel indien gewenst vast met een prikker, dat eet net wat makkelijker.

Sprenkel wat citroensap over de traybake-groenten. Hussel nog een keer en verdeel ze dan over 4 borden, zet er een hamburger naast en ga lekker eten. Wilt u nog meer groenten? Doperwtjes smaken er goed bij.

Meer over