De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: tomaten-groentesoep met tortellini

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vegetarische tomaten-groentesoep met tortellini, lunchgerecht of maaltijdsoep, 8-10 kommen

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Zo snel als ik mijn horecabijbaantje inrolde, rolde ik er ook weer uit. Twee maanden werkte ik tijdens de lunch in een koffiebarretje, leerde ik eindelijk fatsoenlijk melkschuim maken, maakte ik tosti’s, broodjes, salades en bakte ik heel veel taarten. Het geheim van de lekkerste appeltaart? Een scheut karamelsiroop door de appels. Absoluut lekker.

Maar de coronamaatregelen noopten de eigenaar toch de tent te sluiten: met zo weinig gasten binnen had het financieel niet zoveel zin. En toen stond ik, samen met mijn gezellige millennialcollega’s, weer op straat.

‘Jammer mama’, zeiden mijn pubers, ‘maar je kunt nu wel echt lekkere koffie maken. En taart, en je hebt weer tijd om soep te maken. Voor ons dan, hè!’ Nou, vooruit dan maar. Door de coronamaatregelen is er zo veel lesuitval dat ze weer vaker thuis lunchen, en dan komt het wel op.

Ingrediënten

1 ui

2 grote tenen knoflook

2 stengels bleekselderij

olijfolie

150 g wortel

150 g aardappel

1 grote prei

100 g peultjes of sperziebonen

1 pak gezeefde tomaten (500 g)

zout, peper

1 eetl. (gerookt) paprikapoeder

1,5 l tuinkruiden- of groentebouillon

125 g kaastortellini

20 g bladpeterselie

Snipper de ui, snijd de knoflook en de bleekselderij fijn. Verhit een gulle plens olijfolie in een soeppan en bak dit een paar minuten op een middelmatig vuur, tot de ui glazig wordt. Schil de aardappel en de wortel en snijd ze in blokjes. Haal de buitenste bladeren van de prei af, halveer de prei in de lengte en was het zand eruit. Snijd de prei in halve ringetjes. Haal peultjes of sperziebonen af en snijd of breek ze in kleine stukjes. Voeg alle groenten toe. Zet het vuur hoger en bak de groenten een paar minuten. Doe dan de gezeefde tomaten erbij, met zout en peper en het paprikapoeder. Doe de bouillon erbij, roer goed en breng aan de kook. Doe de kaastortellini erin en kook het zolang als het voorschrift op de verpakking. Als er schuim op de soep komt, schep dat dan af met een schuimspaan. Hak de bladpeterselie fijn (ook de steeltjes!) en strooi over de soep. Proef: is het hartig genoeg? Voeg eventueel nog zout, peper, paprikapoeder of (stukjes) bouillonblokje toe.

Eet met brood. Voor een puberproof-maaltijdsoep doet u twee keer zoveel tortellini erin, dat eten ze heus wel op. Is dit te veel voor u? Vries in, of deel met de buren!

Meer over