De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: tofu in zwartebonensaus met gemberbier

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag tofu in zwartebonensaus met gemberbier, bijgerecht voor 3 tot 4 personen.

null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Een van mijn grootste hindernissen om vegetariër te worden, was Aziatisch eten. Biefstukken en grote lappen vlees deden me niets, maar in bijna alle Aziatische gerechten die ik kende, was wel een beetje vlees of vis verwerkt, vaak als smaakmaker. Hoe kon ik dan ooit nog lekkere dimsum eten? Geroerbakte groente met gemarineerde kipreepjes? Indonesische gerechten zonder trassi?

Maar toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt, bleek juist de Aziatische keuken mijn redding. Ook sinds ik begin dit jaar ei en zuivel schrapte en all the way vegan ging, is een roerbak met Chinese groenten en tofu of tempé een baken in drukke tijden.

En nu is er het boek Vegan East van Milou van der Will (Good Cook) dat al mijn ideeën bevestigt. Van der Will kreeg haar Aziatische smaken en kennis binnengelepeld dankzij haar Indische grootvader, die in zijn Nederlandse flatje liet zien hoe je knoflook fijnsnijdt. Van haar vader leerde ze andere kneepjes: hoeveel ketjap en welke, nog een beetje ketoembar of niet.

Die ervaringen heeft Van der Will uitgebreid met alle invloeden die binnen haar bereik kwamen tot een onnadrukkelijke, spontane fusion, bomvol smaak, waar geen ander dier dan de mens aan te pas komt. Ze heeft een originele indeling in basis, pittig, street, comfort, licht en zoet, en vooral het hoofdstuk ‘Comfort’ heeft precies die gerechten waar je gelukkig van wordt. Ik koos tofu in een saus van gefermenteerde zwarte boontjes (douchi) en gemberbier; een Chinese specialiteit met een Caribische swing.

Ingrediënten

325 g tofu

2 eetl. arachideolie

1 rode ui, gesnipperd

stukje gember, geschild, fijngesneden

2 knoflooktenen, gesnipperd

2 eetl. zwartebonensaus (toko)

100 ml water

100 ml gemberbier

1 à 2 theel. bruine suiker

1 theel. maïzena + 2 theel. water

Wikkel de tofu in een schone theedoek, leg er iets zwaars op om op die manier vocht eruit te persen. Laat ca. een half uur tot een uur zo staan. Snijd daarna de tofu in blokjes. Verhit een eetlepel olie in de wok en fruit daarin de ui met een snufje zout. Wok de gember en knoflook mee (ca. 1 min.) en vervolgens de zwartebonensaus. Voeg het water, gemberbier en de suiker toe. Laat opkoken en dan nog eventjes zachtjes sudderen. Maak een papje van de maïzena en het water en voeg toe. Laat de saus binden, haal van het vuur af en zet weg tot gebruik.

Verhit de rest van de olie in een koekepan en bak daarin de tofublokjes met een beetje zout tot ze lichtbruin en krokant zijn. Schep ze door de saus. Serveer met rijst of noedels en groente naar smaak en wens.

Meer over