De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Thaise groene curry

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Thaise groene curry. Hoofdgerecht voor 2 personen.

Thaise groene curry Beeld Pay-Uun Hiu
Thaise groene curryBeeld Pay-Uun Hiu

Vandaag is de laatste dag van onze veganweek in De Gids op de Volkskrantsite. Die werd hier in V ingeluid door Teun van de Keuken, die een week of vijf een veganistisch dieet volgde onder begeleiding van een personal trainer en een diëtist. Zijn geweten knapte er enorm van op, maar na twee weken voelde hij zich wat slapjes en kon hij niet meer zo goed sporten.

Ik zat begin dit jaar ook bij een diëtist, Lisa Steltenpool, die net het boek Vegan vibes (Bruna Uitgevers) had geschreven, waarin ze gedetailleerd beschrijft hoe je verantwoord kunt overstappen op plantaardige voeding. Geheel volgens de reguliere westerse voedingsopvattingen, want dat was de opdracht die Steltenpool - als kind al vegetariër en vanaf vroege twintiger veganist - zichzelf met dit boek had gesteld: hoe vertaal ik de adviezen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf naar een geheel plantaardig menu?

Haar theorie in een notendop: zorg dat je van alle benodigde voedingsstoffen de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid naar binnen krijgt en that’s it. Natuurlijk is de praktijk weerbarstiger, maar daarvoor heeft ze juist dat boek geschreven en met haar plantaardige checklist wordt veganistisch eten heel behapbaar. In elk geval is het voor mij een handige leidraad. In combinatie met enkele supplementen voor voedingsstoffen die je anders alleen uit dierlijke bronnen haalt (vitamine B12, vitamine D), ervaar ik na een halfjaar veganistisch dieet geen symptomen van tekorten, voel ik me niet anders dan ervoor en eet ik heerlijk. Onder meer van de recepten van Steltenpool, zoals de Thaise curry.

Ingrediënten

100-150 g zilvervliesrijst

olie

1 stukje gemberwortel, geschild en fijngehakt

3 teentjes knoflook, fijngehakt

1 ui, gesnipperd

70 g Thaise vegan groene currypasta (Fairtrade)

200 ml vegan kokosmelk

500 ml groentebouillon

1 stengel citroengras

250 g broccoli, in roosjes

300 g paksoi, in reepjes

250 g gekookte kikkererwten

garnering: paar takjes koriander, handje cashewnoten, partjes limoen

Zet de rijst op en kook die gaar. Was en snijd ondertussen de groente. Verhit olie in een wok en fruit daarin gember, knoflook en ui. Voeg de currypasta toe en bak 2 minuten mee. Doe de kokosmelk en de helft van de bouillon erbij. Kneus het bolle deel van het citroengras, snijd de stengel in een paar stukken en laat meekoken met de kokossaus. Laat op laag vuur 5 minuten doorkoken. Voeg de broccoli toe, doe het deksel op de pan en laat 10 minuten pruttelen. Doe er na 5 minuten de paksoi bij. Verdun de saus met bouillon als die te dik wordt. Roer tot slot de (uitgelekte) kikkererwten erdoor, laat even doorwarmen. Verwijder de stukken citroengras en serveer de curry met de rijst. Garneer met gehakte koriander, cashewnoten en partjes limoen.

Meer over