DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: Suuri gummeli, Zwitserse aardappelen met room en rivierkreeftjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw volkskok. Vandaag: Suuri gummeli, Zwitserse aardappelen met room en rivierkreeftjes. Hoofdgerecht voor 2 personen.

Zwitserse aardappels met rivierkreeftjes. Beeld Sake Slootweg
Zwitserse aardappels met rivierkreeftjes.Beeld Sake Slootweg

Zodra we weer op reis mogen neem ik de eerste ochtendtrein naar Basel en stap daar over op de EuroCity naar Milaan van drie over drie. Maar de eindbestemming interesseert me eigenlijk minder; vanaf het moment dat ik plaatsneem op een van de zwartleren draaistoeltjes in de restauratiewagen heb ik mijn eindbestemming bereikt.

Het was een paar zomers geleden dat ik dit Zwitserse jarentachtig-James Bond-mirakel voor het eerst ontdekte: rode muren, witgedekte halfronde tafels, scheidingswandjes van bruin glas en obers die hier pijlsnel tussendoor heen en weer lopen. Alleen Roger Moore en Octopussy ontbraken nog.

Gewend aan treinbuffetten met plastic croissants, dacht ik dat dit soort restauraties niet meer bestonden. Maar de Zwitsers om mij heen vonden het duidelijk de normaalste zaak van de wereld. Er klonk beschaafd glasgetinkel, een parelkettingmoeder en haar tienerdochter begonnen net aan een risotto, de zakenman tegenover hield het bij een schaaltje Italiaanse ham en zijn boek. Ik vond het er fantastisch.

Wat zou ik er de volgende keer willen eten? Ik bladerde door het boekje Cooking in Switzerland van de Zwitserse auteur Marianne Kaltenbach, dat ik tijdens die reis op een station had gekocht. Mijn oog viel op suuri gummeli, aardappelschijfjes in roomsaus met witte wijnazijn. Het zuurtje deed het verrassend goed in de saus. Met wat rivierkreeftjes erbij maakte ik er een maaltijd van. We mogen vast weer snel op pad, verzuchtte ik en nam nog een hap. Voor nu had ik in ieder geval mijn restauratiewagendiner.

Ingrediënten

1 ui, fijngehakt

25 g roomboter

500 g vastkokende aardappelen

500 ml groentebouillon

1 laurierblad

Mespunt nootmuskaat

1 eetl. bloem

50 ml slagroom

1 eetl. witte wijnazijn

1 eetl. fijngehakte blaadjes platte peterselie

1 eetl. fijngehakte bieslook

100 g rivierkreeftjes, gepeld en gekookt

Bereiding

Fruit de ui in de roomboter langzaam goudgeel. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van ½ centimeter dik. Doe ze bij de uien en bak enkele minuten mee op laag vuur. Voeg bouillon, laurier en nootmuskaat toe en kook de aardappelen in zo’n 10-12 minuten zonder deksel rustig gaar. Doe een paar eetlepels van het kookvocht in een kommetje en roer de bloem en de room erdoorheen. Giet dit bij de aardappelen, breng heel zachtjes aan de kook en laat 2 minuten indikken tot een saus. Roer de azijn erdoor. Proef op zout en peper. Schep op borden en garneer met de kruiden en rivierkreeftjes. Ik eet er geroerbakte andijvie bij.

Meer over