Beter Leven

De Volkskeuken: sucukweek

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: sucuk met boerenkool en orecchiette-pasta. Lunch- of hoofdgerecht voor 2 personen

Sucuk met boerenkool en orecchiette-pasta. Beeld Sake Slootweg
Sucuk met boerenkool en orecchiette-pasta.Beeld Sake Slootweg

Vorige week was het sucukweek in keuken Slootweg. Sucuk is een pittige gedroogde worst van rundvlees die zo ongeveer van Istanbul tot Bisjkek en van Beiroet tot Sarajevo gegeten wordt. Mijn worstweek was er waarschijnlijk niet geweest als er geen lange rij had gestaan bij de Syrische broodjescounter bij mij om de hoek.

Hier bakken ze het worstvlees rul en rollen het met knoflookmayo en gepekelde groente op in een platbrood. Laatst had ik geen tijd voor de lange rij maar wel trek in sucuk. Dus pakte ik op goed geluk een pastelgekleurde verpakking met worstjes uit het koelvak om zelf een platbrood mee te vullen.

De worst die ik kocht was wat stug waardoor ik geen rulle kruimels kreeg. Gelukkig was de smaak even lekker: royaal knoflook, peper en wat komijn. Ik maakte er een tosti mee, strooide uitgebakken schijfjes over de soep en at het met pasta. Wat bleek? Alles werd lekker met sucuk.

Enthousiast toog naar een Turkse megasupermarkt om meer te weten te komen over mijn nieuwe lieveling. In een gangpad vol Turkse varianten trof ik ook een Bosnische en Kosovaarse uitvoering. Een collega met Libanese connecties vertelde me dat gebakken miniatuurversies daar met humus als mezze gegeten worden. Culinaire vlogger Mooncake wees me op een Turkse kruidenier die ze zelf maakt. Trots liet hij mij de drogende worst achter in zijn winkel zien. Een Turkse vriend leerde me hoe ze bij hem in Turkije thuis een omelet maken door uitgebakken stukjes worst op het stollende ei te leggen.

U begrijpt, ik blijf nog even in de sucuk. Dit pastagerecht met de worst, boerenkool en citroenrasp ziet er op het bord misschien wat simpeltjes uit, maar ik vind zo lekker dat ik het al drie keer heb gegeten.

Ingrediënten

160 g sucukworst (Turkse supermarkt)

100 g voorgesneden boerenkool

180 g orecchiette-pasta

Rasp en sap van ½ citroen

Trek het vel van de worst en snijd in dunne halve maantjes. Bak de plakjes zonder extra vet op matig vuur langzaam krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Bak de boerenkool zo’n 5-10 minuten op matig vuur in een scheutje olijfolie in een koekenpan tot ze gaar en wat knapperig is. Kook ondertussen de pasta in 10 minuten in gezouten water gaar. Houd wat pastawater apart en giet de pasta af. Meng pasta, boerenkool en worst in de pastapan. Roer hier de citroenrasp, citroensap en 5 eetlepels pastawater door. Serveer in diepe borden.

Meer over