de gidsvolkskeuken

De Volkskeuken: soy bourguignon

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: stoofpot met sojastukjes, hoofdgerecht voor 4 personen.

Soy bourguignon. Beeld Tallina van den Hoed
Soy bourguignon.Beeld Tallina van den Hoed

Het was buiten lekker warm, maar de herfst kroop langzaam mijn gemoed in. Dat heb je soms. Daar kun je aan toegeven, maar je kunt het beest ook in de bek staren en bestrijden met je eigen wapens. Dus ging ik naar de slager, kocht een mooi stuk runderstoofvlees en maakte boeuf bourguignon. Dat zou die herfst leren! En zo niet, dan had ik in ieder geval lekker eten. Toen bedacht ik me dat ik niet alleen in huis was: de vegetariërpubers moesten óók eten. Gelukkig bestaan er sojabrokjes. Die zien er niet uit, maar laten zich allerlei smaken prachtig aanleunen.

Ingrediënten:

100 g sojabrokjes (Chan’s bij de toko of Smaakt bij de grote supermarkt)

200 ml rode wijn

700 ml paddestoelenbouillon

2 uien

4 tenen knoflook

2 stengels bleekselderij

75 ml olijfolie of 75 g boter

2 eetl. bloem

200 g wortel

250 g champignons

1 aubergine

1 rode paprika

1 theel. tijm

1 theel. paprikapoeder

zoute sojasaus

10 cherrytomaatjes

3 takjes selderij

Wel de sojastukjes in een kwart van zowel de wijn als de bouillon. Snijd de ui en de knoflook fijn, schil de bleekselderij en snijd die in fijne boogjes. Verhit de olie of boter in een ruime braadpan en bak de gesneden groenten erin. Schep de sojabrokjes uit de vloeistof en laat ze even uitlekken. Het restje vocht heb je zo nog nodig.

Als de uien glazig worden, mag het vuur hoger: bak tot de uien een klein bruin randje hebben. Nu mogen de sojabrokjes erbij. Bak ze al roerend tot ze kleuren. Roer nu de bloem erdoor tot je geen wit poeder meer ziet. Laat het even meebakken en roer dan de wijn erdoor. Roer tot er geen klontjes zijn, doe dan de rest van de bouillon en het weekvocht erbij. Breng aan de kook.

Schil de wortels en snijd ze in plakjes en de champignons in kwartjes en doe ze in de pan erbij. Snijd de aubergine in dobbelstenen en de paprika in blokjes en voeg ze toe. Roer goed. Voeg de tijm en het paprikapoeder toe en zout en peper en een beetje sojasaus. Snijd de cherrytomaatjes in plakjes en de selderij heel fijn: voeg toe aan de stoofpot en laat nog een halfuurtje heel zachtjes pruttelen, tot de aubergine geen wit vruchtvlees meer heeft. Dan is het goed. Proef nog een keer op zout en peper. Serveer met aardappelpuree en wellicht nog wat groenten.

Meer over