beter leven

De Volkskeuken: Sigmunds chocoladekoek

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Chocoladekoek, tussendoortje voor 6 tot 8 personen.

Sigmunds chocoladekoek. Beeld Marie Louise Schipper
Sigmunds chocoladekoek.Beeld Marie Louise Schipper

We passeren elkaar bij de deur van de bakker, ik ga naar buiten met een volkorenbroodje in de hand, hij wil naar binnen. De magere man met het geruite petje kijkt me verrast aan, noemt mijn naam, vraagt hoe het gaat. Ik pijnig mijn hersens. Wie is dit?

Dan begint het te dagen: in een vorig leven werkten we samen. Dit is de man die wortelsalade maakte van slechts één ingrediënt. ‘Ik ben toevallig hier in de buurt in psychoanalyse’, vertelt hij. ‘Dat was hard nodig, ik kon niet voor mezelf opkomen.’ Dat verbaast me, maar ik houd mijn mond. ‘Ben je nog met L.?’, informeert hij. Op mijn ‘ja’ schudt hij het hoofd. ‘Altijd een nare kerel gevonden.’

Mijn kennis over de grondlegger van de psychoanalyse, Sigmund Freud (1856-1939), is gering. Zou mijn collega er echt baat bij hebben? Toeval bestaat niet, zei Freud altijd. Daar ben ik mooi klaar mee. Kan ik in culinair opzicht misschien wat van hem leren?

Inmiddels weet ik dat een Freud fervent wildplukker was en zowel bloemkool als kip verafschuwde. Daarnaast hield hij nauwgezet zijn chocolade-inname bij. Goed idee. Vandaag is de oude zenuwarts jarig. Een mooi moment om een massief chocoladetaartje te maken.

Ingrediënten

Bodem

120 g roomboter (kamertemperatuur)

50 g kristalsuiker

wat vanillemerg

20 g cacaopoeder

1 biologisch ei, losgeklopt

10 volkorenkoekjes, verkruimeld

45 g kokosrasp (fijn)

Vulling

50 g roomboter

50 g poedersuiker

75 g custardpoeder

75 ml melk

Top

35 g boter

150 g chocolade

bakkerspareltjes uit de supermarkt

Pak een vuurvaste kom, doe de boter erin en laat au bain-marie zacht worden. Voeg al roerend de suiker toe tot het mengsel glad is. Voeg dan het merg, het cacaopoeder en het ei toe en roer goed. Verkruimel de volkorenkoekjes, roer met de kokos door het mengsel. Vet een bakvorm (20 cm) in en stort het mengsel erin. Druk goed aan en zet in de koelkast om op te stijven.

Maak dan de vulling door de boter wederom au bain-marie te smelten. Roer de poedersuiker erdoorheen. Klop het custardpoeder erdoor en voeg de melk in straaltjes toe. Blijf goed kloppen tot alle klontjes zijn verdwenen. Zet het vuur uit en klop nog even goed. Giet het mengsel over de bodem. Laat een halfuur opstijven in de koelkast.

Smelt de boter au bain-marie en voeg de chocolade toe. Roer glad. Giet dit over de custardlaag en laat wederom opstijven. Bestrooi met de garnering. Snijd met een warm mes in puntjes en deel uit.

Meer over