Beter Leven

De Volkskeuken: Shakshuka

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: shakshuka, ontbijt of lunch voor 2 personen.

Shakshuka Beeld Pay-Uun Hiu
ShakshukaBeeld Pay-Uun Hiu

Een jaar veganistisch eten is me na wat startprobleempjes zo goed bevallen dat ik er maar mee doorga. Héél af en toe eet ik nog een eitje. Niet uit de reguliere verkoop, waar ondanks het gescharrel van de kippen en de sterren voor beter leven op de doosjes toch een hoop dierenleed verborgen gaat, maar van echt blije huisdierkipjes zoals Corry. Deze Zaanse schone woont samen met twee vriendinnen in een tuin met een ruim hok waar ze de hele dag hun gang kunnen gaan.

Laatst kreeg ik weer een doosje met eitjes van kip Corry en besloot iets te maken waar ik al een hele tijd zin in had: shakshuka. In deze gestoofde tomatensaus met aubergine en paprika worden de eieren op het laatst toegevoegd en daar verlangde ik al naar sinds ik een filmpje had gezien waarin Jigal Krant (van het boek TLV met recepten en verhalen uit Tel Aviv) zijn truc verraadt om eerst het eiwit te laten stollen en dan de dooier erbij te doen zodat die lekker zacht blijft. Smaakmakers en specerijen als harissa, za’atar, sumak en pimentón (gerookt paprikapoeder) zijn bij de meeste grote supermarkten en in Turks-Marokkaanse winkels verkrijgbaar.

Ingrediënten

5 teentjes knoflook, ongepeld

2 rode of oranje paprika’s

1 aubergine

2 à 3 eetl. olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 theel. harissa

2 theel. za’atar

1 theel. pimentón

400 g trostomaten, in blokjes, uitgelekt in vergiet

4 eieren

snuf sumak

2 eetl. tahin (sesampasta)

citroensap

Verwarm de oven tot 250 graden en zet tijdens het verwarmen al een ovenschaaltje met ongepelde teentjes knoflook in de oven. Rooster de paprika en aubergine tot de schil begint te blakeren. Haal ze eruit, leg ze een kwartiertje in een plastic zak. Knoflook, paprika en aubergine zijn op verschillende momenten klaar, dus houd ze in de gaten en laat ze niet verkolen. Verhit de olie in een ruime en hoge koekenpan en fruit daarin de ui met de harissa, za’atar en pimentón. Voeg de tomaten toe, dek de pan af en laat ca. 15 minuten op zacht vuur inkoken tot een dikke saus. Haal de schil van de paprika’s en aubergine, snijd ze in stukjes en voeg samen met de uitgeknepen knoflook en zout toe aan de saus. Splits de eieren en houd de vier eiwitten en dooiers elk apart. Maak vier kuiltjes in de saus en giet in elk kuiltje een eiwit. Laat met deksel op de pan stollen tot ze wit zijn. Leg dan op elk eiwit een dooier, strooi er een beetje zout en sumak over en laat nog ca. 3 min. garen. Klop een beetje citroensap met wat water door de tahin. Druppel over de shakshuka of serveer ernaast in een kommetje. Eet met brood naar keuze.

Meer over