Beter Leven

De Volkskeuken: Schaatsen voor spek en bonen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: spek met sperziebonen en peer, hoofdgerecht voor 2-3 personen.

Spek, bonen en peer. Beeld Loethe Olthuis
Spek, bonen en peer.Beeld Loethe Olthuis

Eindelijk. Het vriest. We kunnen weer schaatsen! Ik neem u even mee naar eind 19de eeuw, zo rond 1880-1890. Toen was schaatsen op natuurijs doodgewoon: elke winter vroor het, wekenlang, in 1890 hield de vorstperiode zelfs drie maanden aan. Voor de ‘werklieden’, arbeiders en kneuterboeren, waren die winters een barre en hongerige tijd. Daarom werden er ‘spekrijderijen’ georganiseerd, als verkapte hulp aan de armste gezinnen: schaatswedstrijden waarvoor iedereen, jong of oud, man of vrouw, zich kon inschrijven. En ongeacht op welke plek je eindigde, aan de eindstreep wachtte je een kop erwten of bonen en een stuk spek, en soms zelfs andere etenswaren of kleding. De wedstrijden werden zo populair dat er zelfs deelnemers op afkwamen die nog nooit op de schaats hadden gestaan. Als zulke sloebers uitgleden, vielen of zelfs een been braken, werd dat als extra amusement gezien. Deze ‘schaatsers’ deden dus echt voor spek en bonen mee.

Wij schaatsen voor ons plezier. Die kop warme chocolademelk na afloop is er toch wel, mét slagroom. En de deelnemers aan het WK afstanden, dit weekend, krijgen wel meer dan een stuk spek. Daarom, als eerbetoon aan al die wanhopige, heldhaftige spekrijders: een stevig gerecht met spek, bonen en, heel 21ste-eeuws, tijm en peer.

Ingrediënten

ca. 300 g zuurkoolspek (stuk)

4-5 takjes verse tijm (of bonenkruid)

1 (vlees)bouillonblokje

450 g diepvriessperziebonen

ca. 450 g net rijpe, maar nog stevige handperen (bijv. conference)

1 eetl. (olijf)olie

extra: goed scherp mes, grote braadpan, grote koekenpan

Bereiding

Snijd het spek overdwars in dunne plakken. Doe de spekplakken met bonenkruid of tijm, het verkruimelde bouillonblokje en 200 milliliter water in een braadpan, verdeel de bevroren sperziebonen erover en breng aan de kook. Laat met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken.

Snijd intussen de ongeschilde peren in kwarten en verwijder de stukken klokhuis. Snijd de peren in 8 tot 12 stukken, afhankelijk van hun grootte. Doe ze bij de bonen-met-spek en laat nog ca. 10 minuten stoven tot de peren en het spek zacht zijn. Schep halverwege om.

Open de pan, verwijder eventueel de kruidentakjes, haal het spek eruit en laat de plakken even uitlekken. Verhit intussen de olie in een koekenpan en bak de spekplakken in 2 minuten op hoog vuur aan weerszijden bruin.

Verdeel het peren-bonenmengsel met kookvocht en de spekplakken over 4 borden, maal er peper over en geef er bloemig gekookte aardappels en koolsalade bij.

Meer over