beter leven

De Volkskeuken: romige sobanoedels in cashewsaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: lunchsalade voor 4 personen

Sobanoedelsalade met cashewnotendressing en pittige zijdetofu Beeld Pay-Uun Hiu
Sobanoedelsalade met cashewnotendressing en pittige zijdetofuBeeld Pay-Uun Hiu

Salad days? Cleopatra had het er al over, althans met de woorden die Shakespeare haar in de mond had gelegd in zijn toneelstuk Antony and Cleopatra. Geen schoonheidsrecept, geen gezondheidstip, maar een referentie aan haar verhouding met Julius Ceasar: mijn saladedagen, toen ik nog groen was als gras.

Ajda Mehmet, de uit Londen afkomstige foodstylist en kookboekenauteur die in Nederland is neergestreken, heeft de titel van haar saladeboek (uitgeverij Good Cook) goed gekozen. En niet alleen voor de titel kreeg ze onlangs de publieksprijs 2021 van het food magazine Delicious.

Wat een salade rond 1600 ook geweest mag zijn, bij dit boek kun je je beter afvragen wat een salade níét is. Dat het laatste hoofdstuk ‘Sort-of salad’ heet, zegt ook genoeg. Geroosterde knolsederij-carpaccio, Ploughman’s lunch, geblakerde snijbonen: de Salad Days van Mehmet zijn de onschuld van pure groene blaadjes voorbij. Het zijn gerijpte, krachtige gerechten, met vlees of vis, vegetarisch of veganistisch. Wat het dan precies is? Ach, what’s in a name?

Ingrediënten

Cashewsaus: 100 g ongebrande cashewnoten; 1 teen knoflook, gepeld; 1 theel. gember, geschild en geraspt; 2 eetl tamari; 125 ml water; 1 theel. sesamolie, sap van 1 limoen

Tofu: 1 blok zijdetofu (ca. 325 g, toko); 3 lente-uitjes, in zeer dunne ringen; 2 eetl ketjap manis; 1 eetl. tamari; 1 à 2 eetl chiliolie (naar smaak!); 1 eetl zwarte azijn (toko)

Salade: 250 g boekweitnoedels (sobanoedels); 4 lente-uitjes, in ringen; 2 wortels, geschrapt en in dunne linten; 1 komkommer, in dunne linten (gebruik hiervoor een mandoline)

Laat de cashewnoten met de knoflook minstens 30 min. weken in kokend water. Laat de tofu voorzichtig op een bord glijden, snijd in stukken en bedek met lente-ui. Maak een sausje van de ketjap manis, tamari (of sojasaus), chili-olie en zwarte azijn. Giet dat over de tofu en laat het intrekken.

Giet de cashewnoten af, laat uitlekken en doe ze met de gember, tamari, het water (begin met 80 ml en voeg later beetje bij beetje de rest toe tot de saus de gewenst dikte heeft), sesamolie en limoensap in een blender. Pureer tot een gladde saus. Verwarm olie in een wok of diepe pan. Frituur de andere vier lente-uitjes tot die donkerbruin en knapperig zijn en laat uitlekken op keukenpapier.

Kook de noedels beetgaar. Giet ze af, spoel af met koud water en laat ze uitlekken. Meng de noedels met de wortellinten en de cashewsaus (giet niet alle saus in een keer erbij, maar kijk hoeveel u zelf wilt). Breng op smaak met zeezout en peper. Schep de noedels op een ruime schaal. Verdeel de tofu erover en zet de overgebleven marinade in een bakje erbij. Bestrooi de noedels met de gefrituurde uitjes.

Meer over