beter leven

De Volkskeuken: rauwe witlof met groene dressing en garnalen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: rauwe witlof met groene dressing en garnalen. Borrelhapje of salade voor 2 personen.

null Beeld Sake Slootweg
Beeld Sake Slootweg

Wie verhuist, geeft een feest. Dat is er bij mij met de paplepel in gegoten. In de jaren negentig verhuisden we nogal vaak en dat werd steevast grondig gevierd. Mijn moeder huurde dan statafels en een groot koffiezetapparaat, en mijn zus en ik tekenden pijlenbordjes naar de plek voor de jassen. Mijn vader ontfermde zich over de muziek. Decennia voor de komst van Spotify nam hij dagenlang cassettebandjes op met huisfeestnummers, Prince en Grace Jones, afgewisseld met de Lambada. Soms was er een themalied. Ik herinner me één feest waarbij ieder uur Alles kan een mens gelukkig maken van René Froger meegezongen moest worden.

Hier denk ik aan terwijl ik naast de laatste stapel onuitgepakte verhuisdozen geniet van mijn kersverse uitzicht. Na tien jaar heb ik mijn Amsterdamse flat, met bordjes op de galerij dat wildplassen verboden is, omgeruild voor een lommerrijk uitzicht op een Rotterdams plantsoen. Een eigen huis, een plek onder de zon. Maar ja, zonder feest, want het is nog steeds corona.

Dus grijp ik maar weer terug op een voor mij inmiddels beproefd coronaconcept. Alles wat niet kan, fantaseer ik gewoon. Zo heb ik het afgelopen jaar heel wat afgereisd. Nu sluit ik mijn ogen en organiseer een huisfeest in mijn hoofd.

Wat mijn ouders op hun jarennegentigfeestjes aan hapjes serveerden, weet ik niet meer. Voor mijn eigen feest maak ik een succesnummer uit de tijd dat ik veel caterde. Alles kan een mens gelukkig maken, zingt Froger, de geur van de zee of een vers kopje thee. Vandaag word ik gelukkig van mijn nieuwe uitzicht en witlof met groene dressing en garnalen.

Ingrediënten

2 kleine stronkjes witlof

1 sjalot, fijngehakt

1 flinke theel. mosterd

1 theel. appelciderazijn

75 ml zonnebloemolie

½ eetl. kappertjes, grof gehakt

2 eetl. fijngehakte plattepeterselieblaadjes

1 eetl. fijngehakte basilicumblaadjes

1 theel. citroensap

50 g gepelde Hollandse garnalen

Snijd de kontjes royaal van de witlofstronken en pel de bladeren ervan af. Ze moeten ongeveer zo groot zijn als een eetlepel. Gooi slappe of beschadigde exemplaren weg. Leg de bladeren op een schaal met de holle kant naar boven. Doe de sjalot met de mosterd en azijn in een kom. Voeg al kloppend met een garde druppels zonnebloemolie toe tot u een lobbige dressing krijgt. Roer de kappertjes, peterselie en basilicum erdoor. Breng op smaak met citroensap en wat zout. Schep de dressing in de witlofbladeren. Garneer met de garnalen. Eet als borrelhapje of als salade.

Meer over