beter leven

De Volkskeuken: Rabarberontdekking

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: rabarbertaart, nagerecht of tussendoortje voor 6-8 personen.

Rabarbertaart met custard. Beeld Sake Slootweg
Rabarbertaart met custard.Beeld Sake Slootweg

Uit de moestuin van mijn oom en tante krijg ik een berg rabarber mee naar huis. Naast een schaal compote moet dat natuurlijk een taart worden, maar wat voor een? Met acht pakjes boter en twee dozijn eieren sla ik aan het experimenteren. Ik maak koekjeskruimbodems, brosse bodems en zachte bodems. Hier gaan rabarbercompote, rabarber-curd of stukken rabarber in. Slagroom, verschillende soorten meringue of custardsaus gaan erover.

Ik zou u nu graag deelgenoot maken van de grote, levensveranderende rabarbertaartontdekking die ik deed. Maar nee: rabarbertaart in al zijn vormen blijkt heerlijk. Mijn grootste inzicht is misschien dat ik in al mijn uitbundige creaties de simpele fris-zure rabarber zelf toch steeds het lekkerst vind. Nu ik dat weet, is de keuze voor mijn taartje snel gemaakt. Geen gedoe met frangipane of meringueschuim, gewoon een taart met rabarber.

Ingrediënten

Voor het deeg:

200 g bloem

100 g boter

40 g suiker

1 ei

Voor de rabarber:

450 g rabarberstelen, gewassen

25 g boter

40 g suiker

sap van ½ citroen

Voor de custardvulling:

80 ml slagroom

1 eierdooier

30 g suiker

1 theel. vanille-extract

Verwarm de oven op 190 graden (hete lucht). Wrijf de bloem, boter, suiker en een snufje zout met de vingertoppen tot fijn kruim. Voeg het ei en 1 eetlepel koud water toe. Druk het deeg samen tot een bal. Wikkel in folie. Leg 1 uur in de koelkast.

Kneed het deeg kort door tot een glad geheel. Rol het uit tot een plak van 2-3 millimeter dik. Gebruik hierbij royaal bloem. Beboter een taartvorm van 25 centimeter breed en een lage rand (3 centimeter). Druk het deeg in de vorm, snijd overtollig deeg weg maar zorg dat het enkele millimeters boven de rand uitsteekt. Prik de bodem her en der lichtjes in met een vork.

Snijd de rabarberstelen op maat, zodat ze in lijnen naast elkaar op de taartbodem liggen, met de bolle kant naar boven: lange stelen in het midden en kortere stukjes naar de randen toe. Smelt de boter met de suiker en het citroensap in een pannetje. Smeer de rabarber hier royaal mee in. Zet 20-25 minuten in de oven tot de rabarber zacht is en de taartbodem mooi gekleurd.

Klop slagroom, eierdooier, suiker en vanille door elkaar en giet dit rondom de rabarber. Zorg dat er nog wat rabarber te zien is. Bak nog zo’n 5 minuten, de custard moet nog een beetje wiebelen. Laat een uurtje afkoelen.

Meer over