Beter leven

De Volkskeuken: Pasta met groene asperges en vegetarische kipstukjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pasta met groene asperges, een hoofdgerecht voor 4 personen

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Het is versoepeldag! We mogen weer naar niet-essentiële winkels, om daar gedachtenloos en langdurig langs schappen of rekken te struinen, rustig bedenkend wat we zouden willen kopen. En daarna kunnen we naar de volgende winkel, om daar precies hetzelfde te doen, en dit alles zonder afspraak of tijdslimiet. Als je daar dan moe of dorstig van geworden bent, kun je op een terras gaan zitten voor een hapje en een drankje! Tot 18.00 uur hè, daarna moeten we braaf van het terras af en netjes thuis eten.

Zou het snel weer wennen? Ik ben ondertussen zó gewend aan op afspraak door een winkel te jakkeren en 3 minuten voor het eind van het tijdslot bij de kassa te staan, dat ik me afvraag of ik dat ooit weer langzaam en ontspannen ga doen. En of ik nou heel rustig zit, zo tussen allemaal andere mensen, dat weet ik niet. Ik ben nog niet gevaccineerd.

Geniet van wat u gaat doen vandaag. En dan maakt u vanavond dit gerechtje. Het zit vol groenten om gezond te blijven, en ooit, ooit kunnen we weer zonder op de tijd te letten naar een restaurant. Nog even volhouden.

Ingrediënten

2 rode uien

2 stengels bleekselderij

3 grote tenen knoflook

olijfolie

350 g vegetarische ‘kip’-stukjes

2 puntpaprika’s

1/2 courgette

500 g groene asperges

400 g pasta

20 g verse basilicumblaadjes

1 eetl. citroensap

4 eetl. goede olijfolie

zout en peper

Snijd de rode ui in halve ringen, de bleekselderij in boogjes en de knoflook in stukjes. Fruit ze in een ruime hete pan met olijfolie tot ze beginnen te kleuren. Bak in een koekenpan de vegetarische ‘kip’-stukjes in een sliert olijfolie tot ze kleuren. Snijd de paprika’s in halve ringen en de courgette in kwarten. Breek de harde kontjes van de asperges af en snijd ze daarna in stukjes. Doe de groenten bij de uien in de pan. Kook ondertussen in ruim water met zout de pasta, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep na 5 minuten alvast een soeplepel pastawater bij de groenten.

Scheur de basilicumblaadjes klein en vijzel ze met het citroensap en de goede olijfolie tot pulp. Dat kan ook in een klein hakkertje. Als de pasta gaar is, mag er nog een soeplepel kookwater bij de groenten. Giet dan de pasta af. Meng het met de groenten en de kipstukjes. Bestrooi met ruim zout en peper, en giet de basilicumdressing erover.

Meer over