De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: pasta met bonen, ansjovis en tomaat

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pasta met bonen, ansjovis en tomaat, hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld Marcus Huibers
Beeld Marcus Huibers

Bij Bohemian Rhapsody denk ik – net als u – aan een liedje dat het altijd verrassend goed doet in de Top 2000. In de Praagse bierkelder, waar ik de lunch gebruikte, was het een combinatiegerecht: een homp geroosterde varkensknie, een potige eendenbout en zompige plakken broodknoedel die verzopen in een dikke plas van wat volgens de kaart rundergoulash zou moeten zijn. Om mij heen louter het tevreden gesmak en geslurp van lieden die zich te goed deden aan krakelingen, gebonden soep, kolossale bergen vlees in variaties, Pilsner Urquell en slivovitsj van het omineuze merk Jelínek. Het publiek bestond uit toeristengezinnen, eenzame alcoholisten, een luidruchtige groep gezette vrienden uit de omgeving en meisjes met bontmutsjes op die instagramtechnisch aan tafel poseerden en voor de camera met roodgestifte mondjes van hun pul nipten.

Het is me de laatste tijd op reis wel vaker opgevallen, maar waar de anti-vleeshysterie ons kikkerlandje volledig in de greep houdt, lijkt het onderwerp totáál niet te leven in de rest van Europa. Met name oostwaarts kunnen ze er wat van en langs de kroningsroute door het oude centrum van Praag spat het goedkope bier-broodknoedel-beestaanbod je vanaf de magnifieke gevels van eeuwenoude stadspaleizen tegemoet. Zoveel gestolde tristesse uit een niet zo heel ver verleden, vermengd met de walm van gefrituurde commercie, het is om stante pede melancholisch van te worden.

Eenmaal weer thuis kon ik even geen boe of koe meer zeggen. Bovendien was het te laat om naar de winkel gaan en lustte ik wel een louterend thuiskom-potje. Gerede kans dat u de ingrediënten voor dit recept gewoon al in huis heeft.

Ingrediënten

50 g ansjovis (uitgelekt, uit 2 blikjes)

4 tenen knoflook, fijn gehakt

400 g cannellini- of reuzenbonen (uitgelekt, uit blik)

300 g smaaktomaten, in kwarten

2 theel. chilivlokken

300 g pasta (bv. penne)

goede olijfolie

verse bladpeterselie, gehakt

Bereiding

Laat de olie uit de ansjovisblikjes in de pan lopen. Bak de knoflook en de ansjovisfilets in de olie en roer een beetje, totdat de ansjovis uit elkaar begint te vallen. Doe de bonen erbij en bak even mee, een minuut of 3. Doe de tomaat erbij, schep goed om en laat het mengsel een minuut of acht zachtjes pruttelen. Breng op smaak met de chilivlokken.

Kook intussen de pasta volgens de instructie beetgaar en bewaar wat van het kookvocht. Meng de uitgelekte pasta door de bonensaus in de pan, plus een scheutje van het kookvocht en warm nog even door. Verdeel over voorverwarmde diepe borden, schenk er een vrijgevige scheut olijfolie over en garneer met de peterselie.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over