Beter leven

De Volkskeuken: Paaskoekjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: versierde citroenspritsjes, 30 stuks

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Als je kinderen sporten, word je als vanzelf wel tot iets vrijwilligs aangewezen. Ik moet jeugd coördineren, wat erop neerkomt dat ik ze voor en na de training voorzie van hygiënische handgel en help leuke dingen te regelen. Zo stond ik op het frisbee-veld jongeren en hun vrienden te ronselen voor een invitatietoernooitje. ‘We doen een paastoernooitje, met chocola als prijs!’ Eentje wilde z’n vrienden best meenemen, maar die chocola als prijs? Dat hoefde niet. ‘Dat is het stomme van Pasen: alles en iedereen eet chocola en ik lust het gewoon niet. Zelfs de geur staat me tegen. Ik wil best een toernooitje spelen, maar dan voor iets anders dan chocola, graag.’

Dat kunnen we regelen. En dan kunt u deze citroenspritsjes meteen ook maken: misschien is er toch een heel klein paasontbijtje op school, of lusten uw buren wel een koekje, of zijn ze lekker op de paasbrunch-bij-u-thuis.

Ingrediënten

200 g zachte boter

150 g suiker

1 theel. vanille-essence

mespunt zout

1 ei

250 g zelfrijzend bakmeel

geraspte schil van 1/2 citroen

Voor het glazuur:

sap van 1/2 citroen

1 eetl. water

100 g poedersuiker

versiering (vruchtenhagelslag of suikermuisjes)

extra: mixer en spuitzak met kartelmondje

Is de citroen biologisch? Dan hoeft u hem niet te schrobben. ‘Gewone’ citroenen moeten wel geschrobd, onder lauw water. Zo krijgt u geen schimmelwerend middel binnen. Rasp vervolgens alleen het gele deel van de schil, niet het witte, want dat is bitter.

Doe boter, suiker, vanille en zout in een kom en mix tot een romige egale massa. Voeg het ei toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen. Doe vervolgens schep voor schep het zelfrijzend bakmeel erdoor en de citroenschil. Mix het goed door tot het egaal en smeuïg is. Verwarm de heteluchtoven voor op 150 graden. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Doe het beslag in de spuitzak en spuit mooie ovaaltjes op de bakplaten. Houd tussen de koekjes een afstand van ruim 1,5 centimeter, want ze worden nog groter in de oven. Reken op ca. 15 koekjes per bakplaat.

Schuif de bakplaten in de oven en bak de koekjes in ongeveer 20 minuten lichtbruin en gaar.

Maak, terwijl de koekjes afkoelen, het glazuur: roer het citroensap met het water voorzichtig door de poedersuiker tot die stroperig is en zonder klontjes. Smeer het glazuur op de afgekoelde koekjes en bestrooi ze met de versiersels. Bewaar ze in een koektrommel en eet ze binnen drie dagen op.

Meer over