De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Ovenschotel met confit de canard

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: hachis Parmentier van gekonfijte eend, hoofdgerecht voor 4 personen

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Traditioneel sluiten wij onze vakantie af met een shopping spree door de buitenlandse supermarkt. Vorige jaren waren dat Poolse en Tsjechische winkels, met hun spannende kruidenmixen en goedkope drank, dit jaar waren we in Frankrijk. Goedgemutst en mondgekapt plunderden mijn kinderen het limonadeschap, terwijl ik mayonaise, augurkjes en confit de canard in mijn gedesinfecteerde karretje laadde.

In zo’n mooi groot blik zitten vier à vijf langzaam in hun eigen vet gegaarde eendenpoten, heerlijk! Die zijn overigens ook bij de Nederlandse poelier te koop. Eet ze als poot, of zo, als ovenschotel.

Ingrediënten

1 groot blik confit de canard met 4-5 poten (grote supermarkt, poelier)

2 uien

1 stengel bleekselderij

1 grote teen knoflook

1 kg aardappelen

zout, peper

paprikapoeder

20 g platte peterselie

20 g boter

1 ei

paneermeel

extra: handschoenen en 2 kleine, schone glazen potjes

Bij kamertemperatuur is het vet in het blik confit de canard vloeibaar. Open het blik heel voorzichtig, giet het vet af in een maatbeker. Snipper de uien, de knoflook en de bleekselderij en fruit in twee eetlepels eendenvet op een zacht tot middelmatig vuur. De rest van het vet bewaart u tot twee maanden in schone potjes in de koelkast: lekker om aardappels in te bakken! Schil de aardappelen en kook ze in water met zout gaar.

Haal het vlees van de eendenpoten af. Dat is een vettig klusje: ik doe dit altijd met wegwerphandschoenen aan. Stroop het vel van de poten; dat gebruiken we niet. Pluk het vlees van de botten, verwijder eventuele peesjes. Pluis het vlees en doe het in de pan bij de uien. Schep er 250 milliliter kookvocht van de aardappelen bij, want die zijn ondertussen wel klaar. Hak de peterselie fijn en doe de helft met een volle theelepel paprikapoeder en zout en peper bij de eend. Roer goed en laat even pruttelen.

Stamp de aardappelen met driekwart van de boter, een ei, de rest van de peterselie en zout en peper tot een lekkere puree. Zet de heteluchtoven op 180 graden.

Doe de inhoud van de braadpan over in een ovenschaal. Dek netjes af met de aardappelpuree. Bestrooi met paneermeel. Verdeel de rest van de boter er in kleine blokjes op en bak de hachis Parmentier in 20 minuten in de oven gaar.

Maakt u de schotel eerder klaar en bakt u hem ’s avonds af in de oven? Zet de schaal er dan 30 minuten in.

Meer over