De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: noedelsoep met dumplings

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: noedelsoep met dumplingslunchgerecht voor 2 personen.

Noedelsoep van Sam-MingBeeld Pay-Uun Hiu

Een tijdje terug kreeg ik Waar is mijn noedelsoep?!?, een prentenboek over het jongetje Sam-Ming, geschreven door zijn ouders Chee-Han en Reza Kartosen-Wong. Sam-Ming gaat naar school met zijn lievelingsmaaltje in zijn lunchbox. Maar als het lunchtijd is, is zijn superverrukkelijke noedelsoep met dumplings verdwenen. Als hij bij zijn klasgenootjes op onderzoek uitgaat, proeft hij Griekse gemistá (gevulde paprika) van Nikos, Surinaamse pom van Simone en Turkse dolma’s van Deniz. Het blijkt de blonde Louise te zijn die de noedelsoep heeft gepakt omdat ze weleens wat anders wilde dan pannekoeken. Samen delen ze hun lunch en ze eten nog lang en gelukkig.

Van dezelfde Reza Kartosen-Wong (docent mediastudies aan de UvA en columnist bij Het Parool) stond vorige week een opiniestuk in onze krant waarin hij schrijft dat de strijd tegen racisme begint bij kinderen. Hij pleit voor meer cultureel diverse en inclusieve kinderboeken. Daarin hebben ook niet-witte kinderen hun helden en positieve rolmodellen met wie ze zich kunnen identificeren.

Om in de behoefte voorzien, hadden de Kartosen-Wongs vorig jaar zelf al een boek gemaakt bij Rose Stories, uitgever voor verhalen uit verschillende culturen. En niet voor niets gaat dat boek over eten, want als er iets is wat verbindt en culturen overstijgt, is het eten. Vreemde talen leren kost moeite, een andere cultuur begrijpen ook, maar in de supermarkt delen couscous, pastasoorten, rotivellen, Indiase curry’s, sojasauzen van het gehele Aziatische continent en stamppotten boerenkool zonder sputteren de schappen. Als we met het eten ook onze vooroordelen en vijandbeelden inslikken, schiet het vanzelf al een heel eind op.

Bij wijze van proof of the pudding de noedelsoep van Sam-Ming, en zoals dat gaat met recepten heb ik de versie die in het boek staat ietsje gewijzigd en uitgebreid.

Ingrediënten

100 g noedels

scheut (arachide)olie

2 teentjes knoflook, gesnipperd

stukje gember, geschild en fijngehakt

2 lente-uitjes, in ringetjes, groen en wit gescheiden

1 à 2 eetl. lichte sojasaus

1 l (groente)bouillon

6 dumplings (toko, vriezer)

100 g kleine champignons, steeltjes verwijderd

3 à 4 bladen paksoi, in reepjes

scheutje sesamolie

Bereiding

Neem noedels naar keuze (tarwemie, rijstmie, glasnoedels) en bereid die volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet of zeef en spoel af met koud water. Verwarm de olie in een wok of pan met dikke bodem. Fruit hierin knoflook, gember en het wit van de lenteui. Voeg sojasaus en bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de bevroren dumplings en champignonnetjes toe en laat de soep ca. 8 minuten koken op middelhoog vuur. Doe de paksoireepjes erbij en laat nog 2 minuten zachtjes meekoken. Doe de noedels er weer bij en laat ze even warm worden. Schep de soep in kommen, druppel er wat sesamolie in en strooi het groen van de bosui erover.

Meer over