De Volkskeuken

De Volkskeuken: mosselen met spruiten, prei, jalapeño en tripel

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: mosselen met spruiten, prei, jalapeño en tripel, hoofdgerecht voor 2 personen.

Marcus Huibers
Een hartverwarmend bord mosselen. Beeld Marcus Huibers
Een hartverwarmend bord mosselen.Beeld Marcus Huibers

In Trier, ooit de hoofdzetel van het West-Romeinse Rijk, dineerde ik de eerste avond alleen. Mijn aankomst in de stad vertoonde alle tekenen van een slecht begin: mijn hotel rook muf en de winkels in het oude centrum deden me denken aan de jaren tachtig van mijn jeugd.

Na een korte wandeling arriveerde ik bij restaurant Brasserie. Alle tafels waren gereserveerd, dat leek me vrij uniek in deze zo stille stad, maar het pakte goed uit. Een hoge bartafel in de achterste hoek naast de zwaar gelambriseerde toog met koperen tap was nog vrij, vanwaar ik met de rug naar de muur en gespeend van verder ongemak de hele zaak kon overzien.

Na een blik op de kaart ontdekte wat ik eigenlijk al wist, namelijk dat ik smoorverliefd ben op de Duitse keuken, in al haar vlezige onbehouwenheid. De vlijtige en zeer aantrekkelijke gastvrouw had het vrij snel door. Dienstbaar boog zij zich met mij over de lange lijst met gerechten en stelde een aangepast menuutje van kleine hoofdgerechten voor: gekookte runderborst met rettichroom, kalfslever met gesmoorde uitjes en varkenskotelet met koolrabi, terwijl Total Eclipse of the Heart van Bonnie Tyler op de achtergrond klonk. Het smaakte me goed, ik dronk halfzoete Riesling en at vrij letterlijk mijn buikje rond.

De zaak liep langzaam op z’n eind, een uit de kluiten gewassen kok sleepte een dienblad met halve liters weizenbier naar de keuken. Eenmaal weer buiten dacht ik in de friszoete novemberlucht van Trier mosselen met prei en boter te kunnen ruiken. Bijzonder, hoe onze zintuigen een loopje met ons kunnen nemen.

Ingrediënten

2 kg mosselen

olijfolie

4 knoflooktenen, gehakt

2 rode jalapeño pepers, in dunne ringen

350 g spruiten, gehalveerd

400 g prei, in halve ringen

1 flesje (330ml) blonde tripel (bv. Karmeliet)

75 g roomboter

15 g selderijblad, grof gehakt

Bereiding

Spoel de mosselen in koud water. Verhit een royale sliert olie in uw mosselpan en fruit eerst de knoflook en de pepers. Bak dan de spruiten even mee, een minuut of twee. Doe de mosselen in de pan, kruid met wat zout, schenk het bier erbij en leg de prei erbovenop. Sluit het deksel en kook totdat alle mosselen openstaan en beslist niet langer. Hussel de pan tussendoor met het deksel erop. Voeg de roomboter en de selderij op het laatst toe. Schep de mosselen in diepe borden en drink het mosselsoepje apart. Hartverwarmend lekker.

De Volkskeuken-chefs. Beeld Studio V
De Volkskeuken-chefs.Beeld Studio V
Meer over