De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: mosselen met boerenkool

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: mosselen met boerenkool en ontbijtspek, hoofdgerecht voor 2 personen.

Mosselen met boerenkool en ontbijtspek.Beeld Marcus Huibers

We hebben het vaak over vergeten groenten, maar kunnen we het ook eens over vergeten flesjes hebben, die in het kruidenrek? Ik heb er een hoop, op een zebrano houten plank die boven het aanrecht zweeft. Een oerwoud is het, met flesjes op de achterste rijen die ik niet kan zien en dus nooit gebruik: onbetaalbare sherryazijn uit Jerez, truffelolie waarvan de smaak is vervlogen, iets Aziatisch waarvan ik niet kan lezen wat het is. Helemaal achterin staat een flesje Maggi, plakkerig van het vet en stof dat het de afgelopen jaren verzameld heeft.

Wat is dat eigenlijk, Maggi? ‘Smaakverfijner’, staat er op de zijkant, meer niet. Die smaak is onmiskenbaar umami, maar van de ingrediënten (‘gehydrolyseerde plantaardige eiwitten’) word ik niet veel wijzer. Kende ik daar geen verhaal over, dat er geen maggiplant in Maggi zit, maar dat we maggiplant maggiplant zijn gaan noemen omdat het smaakt naar Maggi, een ondefinieerbaar goedje dat lang geleden door een Zwitser is uitgevonden? Voordat het me begon te dagen heb ik het gegoogeld en vond ik een stukje van mezelf uit januari 2014, waarin ik me ongeveer hetzelfde afvroeg. 

Alweer bijna zeven jaar geleden, maar toch. Over vergeten flesjes gesproken. Misschien ligt het aan de marathon van dagenlang voor CNN hangen. Misschien ben ik toe aan een stilteretraite.

Hoe het ook zij, we hebben straks allemaal een gezonde nachtrust met Sleepy Joe in het Witte Huis en ik kookte onbekommerd een eitje hard. Beetje Maggi erover, heerlijk. Maar wat kunnen we er nog meer mee? Ik dacht meteen aan mosselen en aan wintergroenten, knolselderij, boerenkool. Mosselen en boerenkool, waarom ook niet? En dan met een lekkere scheut maggi voor een fijnere smaak, zoals het flesje ons belooft.

Ingrediënten

3 sjalotten, gesnipperd

4 tenen knoflook, gehakt

100 g ontbijtspek (plakjes), in reepjes gesneden

300 g boerenkool

300 ml witte wijn

2 kg mosselen

2 eetl. Maggi

Fruit de sjalot en de knoflook in een plens olie in uw mosselpan en voeg de reepjes ontbijtspek toe. Bak een minuut en voeg dan de boerenkool toe. Schep even goed om, laat slinken en schenk daarna de wijn erbij. Spoel de mosselen schoon en doe in de pan, samen met de Maggi. Doet het deksel erop, zet het vuur hoog en kook totdat alle mosselen openstaan en beslist niet langer. Dat duurt een minuut of vijf. Hussel de pan drie keer tussendoor. Verdeel over diepe borden en geef er knapperig brood met roomboter bij. Het mosselvocht is een lekker soepje voor de dag erna.

Meer over