De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Marokkaanse courgettesalade

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Marokkaanse courgettesalade, bijgerecht voor 4 personen.

Marokkaanse courgettesaladeBeeld Loethe Olthuis

En wéér is de courgetteoogst in mijn moestuin geëxplodeerd. Ik leer het nooit: drie planten zijn er twee te veel. Geen idee wat courgettes in de winkel kosten, maar zet volgend jaar vooral een courgetteplant tussen je margrieten. Ze zijn bovendien prachtig: grote, ingesneden bladeren met enorme oranje bloemkelken. Eén plant geeft zo’n drie courgettes per week en oogsten kan tot de vorst. Vergeet groene courgettes, ga voor de botergele. Die zie je tenminste voordat ze tot buitenaardse proporties zijn ontploft, de planten zijn sterker en de vruchten net zo lekker. Voor onderstaand recept kun je natuurlijk ook gewone groene courgettes gebruiken.

Ik had alle variaties op courgettesoep, courgette uit de oven, pasta met courgette en gevulde courgette al aardig uitgeput, toen ik me opeens een fantastische courgettesalade herinnerde die ik in Marokko had gegeten. Daarin wordt geroosterde courgette op smaak gebracht met het Marokkaanse kruidenmengsel ras el hanout én granaatappelsiroop, een briljante smaakmaker die zowel zuur als fruitig zoet is. Je koopt granaatappelsiroop bij toko’s en Marokkaanse en Turkse winkels: vervang eventueel door balsamico-azijn. Ras el hanout vind je ook in de supermarkt. De samenstelling kan iets wisselen, maar kurkuma, kaneel, koriander, paprika, komijn, peper, gember en kardemom horen erin.

Ingrediënten

4 eetl. milde olijfolie

2 volle theel. ras el hanout (bijv. Jonnie Boer)

1 teen knoflook, fijngehakt

Ca. 550-600 g courgette, schoongemaakt

olijfolie extra vierge

150 g Griekse feta, uitgelekt

blaadjes van ½ bosje munt, grof gehakt

2 eetl. pijnboompitten, geroosterd

1-2 eetl. granaatappelsiroop (of balsamicoazijn)

extra: bakpapier

Verwarm de ovengrill voor. Roer de 4 eetlepels olijfolie, ras el hanout, knoflook en 1 theelepel zout goed door elkaar. Snijd de courgettes in ronde plakken van maximaal 1 centimeter dik. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Hussel de kruidenolie goed door de courgetterondjes of bestrijk ze aan weerszijden met een kwastje, als je dat liever doet. Leg de courgetteplakjes naast elkaar op de bakplaat en zet ca. 5 minuten in het midden van de oven. Haal ze eruit, draai ze om met een vork en zet ze ca. 5 minuten terug tot ze zacht en iets bruin zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen tot lauw. Rangschik de courgetteplakjes op een platte schaal en schenk er nog een gulle scheut extra vierge olijfolie over. Verkruimel de feta erover en bestrooi met munt en pijnboompitten. Sprenkel er tenslotte granaatappelsiroop (of balsamicoazijn) naar smaak over en eet met knapperig brood en olijven, bijvoorbeeld bij de barbecue of als zomers hoofdgerecht voor twee.

Meer over