DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: longhaas met peterseliejus en mosselen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: longhaas met peterseliejus en mosselen, hoofdgerecht voor 2 personen.

Longhaas met peterselie-boterjus en mosselen.Beeld Marcus Huibers

Net als u hebben ook wij even met het vraagstuk van de vakantie geworsteld. Gewoon thuisblijven met een tentje op het dakterras, of toch de snelweg op met de vele verlokkingen van het buitenland in het vooruitzicht? Het wordt een weekje luieren in de Dordogne en een weekje wielrennen in Duitsland. Dat laatste is nieuw voor mij, een maand geleden had ik nog nooit op een racefiets gezeten. Maar er moest iets gebeuren, de coronakilo’s kwamen steeds prominenter in beeld en na twee uur stoempen op zo’n lichtgewicht carbonframepje heb je al gauw 1.500 calorieën verbrand. Banaantje mee voor onderweg, prima. Dat wij mamils (middle-aged men in lycra) er belachelijk uitzien in onze fluorescerende fietspakjes, al helemaal met bollend buikje onder het strakke tricot, neem ik op de koop toe.

In de familie van mijn fietsvrienden is het gebruikelijk dat racefietsen vrijelijk worden uitgewisseld. Zo fiets ik dus niet op mijn eigen fiets, maar op die van de moeder van mijn fietsvriendin. U leest het goed, dat kan allemaal en op een ouwe fiets moet je het tenslotte leren. De pater familias van de club, die het sleutelspel instemmend overziet, kookt graag en wilde weten of ik niet een leuk receptje voor longhaas voor hem had, middenrifspier die zich als biefstuk laat bakken, ‘want jij geeft altijd een leuke draai aan je gerechten’. Dankbaar voor de liefdevolle opname in mijn nieuwe fietsfamilie, bedacht ik voor de pater het volgende receptje, met longhaas én mosselen, want die zalige schelpjes zijn er weer sinds zaterdag. De grappen over biefstukken in je racebroek ter voorkoming van zadelpijn laat ik achterwege, maar serveer ze gerust bij uw maaltijd.

Ingrediënten

200 g roomboter

1 kg mosselen

200 ml sherry

300 g longhaas

olijfolie

4 teentjes knoflook, fijngehakt

6 ansjovisfilets, in stukjes

25 g plat peterselieblad, fijngehakt

Bereiding

Laat de roomboter rustig smelten in een pannetje. Klaar de boter door de witte drab eraf te scheppen, en de rest van de heldere boter door een vergietje met keukenpapier te schenken. Doe de mosselen met de sherry in een pan met deksel, kook een minuut of vijf totdat alle mosselen openstaan en giet het vocht meteen af. Haal de mosselen uit hun schelp als ze wat zijn afgekoeld. Kruid de longhaas royaal met zout en peper en bak rondom in olijfolie, als biefstuk maar iets langer: 3-4 minuten per kant. Laat even rusten in alufolie. Verwarm de geklaarde boter, doe de knoflook en ansjovis erbij en roer af en toe. Doe, als de knoflook nét begint te verkleuren, de mosselen erbij en daarna de peterselie. Zet na 1 minuut het vuur uit. Snijd de longhaas in plakken en verdeel over de borden. Lepel wat boterjus-met-mosselen ernaast en serveer met groene boontjes.

Meer over