Beter leven

De Volkskeuken: lamsschenkels met pasta

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: lamsschenkels met pasta, hoofdgerecht voor vier tot zes personen:

null Beeld Marcus Huibers
Beeld Marcus Huibers

Ik gun het u van harte, al die sneeuwpret, maar voor mij hoeft het niet zo. Zoals het schaatsen bij noorderlingen in het dna lijkt te zijn gebrand, zo vrees ik dat er bij ons thuis al generaties lang een genetisch defect op dit gebied is doorgegeven.

Aan wintersport deden wij niet en de enige schaatsen die wij in huis hadden waren witte kunstschaatsen die ooit van mijn moeder waren geweest maar waarvan ik betwijfel of ze ze ooit aan heeft gehad. Lang had ik niet door dat iets grondig mis was, totdat ik ontdekte dat ik de enige was in mijn klas die niet kon schaatsen. Dat werd al snel een probleem want op het ijs werden vriendschappen verstevigd en ook de eerste kusjes uitgedeeld. Ik miste dat allemaal en op een koude winterdag ben ik in alle vroegte naar de bevroren plas in het dorp gefietst om daar onbespied te oefenen, op die oude kunstschaatsen van mijn moeder. Het ging natuurlijk voor geen meter en na een half uur stuntelen en struikelen op het ijs ben ik met de staart tussen mijn benen weer afgedropen. Later werd de ijsbaan in de stad als ontmoetingsplek populair onder mijn leeftijdsgenoten en werd er dus ook buiten het seizoen geschaatst, maar tegen die tijd was ik de aansluiting allang verloren.

Ik vind het heus ook wel wat hebben, zo’n stad bedolven onder de sneeuw, alle pijnlijke herinneringen ten spijt. Dus maak ik voorzichtig mijn ommetjes over de Utrechtse Singel, ik en de rest van de hele stad godbetert, onzeker schuifelend over het gladde ijs en de houten sleeën ontwijkend die van links en rechts voor de voeten glijden. En dan maar weer snel naar huis, waar het warm is en waar mijn nieuwe braadpan kalmpjes stooft in de oven. Vandaag maken we lamsschenkels en daar hebben we even de tijd voor nodig.

Ingrediënten

4 lamsschenkels

1 flinke klont roomboter

6 tenen knoflook, fijn gehakt

15 g rozemarijn, de naalden fijn gehakt

50 g ansjovisfilets

1 groot blikje tomatenpuree (140 g)

400 ml lamsfond

400 ml rode wijn

schil van 2 biologische citroenen, geraspt

500 g harde pasta

Kruid de schenkels met peper en zout. Verhit de boter in uw braadpan en bak de schenkels rondom bruin, een minuut of acht. Haal de schenkels uit de pan en fruit de knoflook, rozemarijn en de ansjovis in het braadvet. Meng de tomatenpuree erdoor, bak even mee en schenk de fond en de wijn erbij. Breng aan de kook, leg de schenkels in deze saus en doe de geraspte citroenschil erbij. Doe het deksel op de pan en zet 4 uur in de oven op 125 graden. Pluk daarna met een vork het vlees van het bot en vis de botten uit de pan.

Kook de pasta volgens aanwijzing en meng door de saus in de pan. Serveer in warme diepe borden.

Meer over