Beter levenVolkskeuken

De Volkskeuken: kip in ’t pannetje

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kip in ‘t pannetje, hoofdgerecht voor 4 personen.

Kip in ’t pannetje. Beeld Onno Kleyn
Kip in ’t pannetje.Beeld Onno Kleyn

Lang, lang geleden was kip duur. Erg duur. Begin jaren vijftig nog kostte een halve kip meer dan ossenhaas in de hoofdstedelijke restaurants. Maar een paar jaar later kwam uit Amerika het verschijnsel kippenindustrie overwaaien, met snelgroeiende rassen en volautomatische slachterijen. Kippenrestaurants als Wiener Wald openden in de steden en ’s zondags thuis was er kip met compote; de benodigde diepvrieskip kon je bij de supermarkt kopen toen de wet was aangepast; aanvankelijk moest er nog een opgeleide poelier in de winkel aanwezig zijn.

Bij restaurant Het Hoge Duin in Wijk aan Zee, waar ik met mijn ouders wel eens ging eten, kon je ‘kip in ‘t pannetje’ krijgen. Een wonder van heerlijkheid met groenten en spekjes. Althans, dat is mijn herinnering.

Die kip wilde ik wel eens reconstrueren. Natuurlijk, dat beest van toen was een plofkip avant la lettre (ik meen dat Wouter Klootwijk de term later bedacht heeft), maar daar hebben we inmiddels alternatieven voor. Je hoeft ook geen hele kip meer te kopen. In de jaren tachtig kwam er eerst kipfilet (de bouten werden gedumpt in Afrika), maar na gejeremieer van culischrijvers konden we eerst kipkarbonaden en drumsticks kopen, en sinds tien jaar ook ontbeende dijen, als kipdijfilet. Nu kost het weer moeite om kip mét bot te vinden en hele kippen zijn behoorlijk uit. Soit. Hier is mijn moderne kip in ’t pannetje.

Ingrediënten

25 g boter

4-6 stukken kipdijfilet

1 flinke ui, in gezellige flinters

50 g gerookt buikspek (doorregen spek), in reepjes

50 ml witte wijn

200 ml kippenfond

2 stengels bleekselderij, in plakjes van een ½ cm

2 aardappels, geschild, in hapklare stukken

Pakje minimais, in stukjes

2 takjes tijm

Verhit de boter in een braadpan en bak er de stukken kip, de ui en het spek in tot het vlees mooi kleurt. Haal (alleen) de kip uit de pan en blus met witte wijn. Laat even bruisen en voeg dan de bouillon, bleekselderij, aardappel en wat zout toe. Sluit af met een deksel en laat 8 minuten heel zachtjes koken. Voeg dan de minimaïs en tijm toe en doe de kip er weer bij. Ga door tot de aardappel vrijwel gaar is. Proef en breng op smaak met zout en peper. Draai het vuur uit en laat 5 minuten staan.

Ik at er rijst bij; er is lekker veel saus dus dat gaat goed.

Meer over