De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: hartige gebakken lucht

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: hartige soesjes, snack voor 4 personen

Hartige soesjes

 Beeld Tallina van den Hoed
Hartige soesjesBeeld Tallina van den Hoed

Zoveel baksels, zoveel soorten deeg. Brooddeeg, pannekoekendeeg, koekjesdeeg, wat weer iets anders is dan cookie dough, maar mijn lievelingsdeeg is soezendeeg. Niet alleen omdat echte soezen van die fijne, wufte gebakjes zijn, luchtig en knapperig, en bij de banketbakker vaak overgoten met chocola en gevuld met room, maar gewoon, omdat ze leuk zijn. Hap-slik-weg gebakken lucht. Zelfs uit de supermarkt zijn ze oké, maar zelfgemaakt zijn ze super.

Vandaag maken we kleine hartige soesjes. Die zijn prima voor bij de borrelplank. Mochten uw kinderen willen helpen bij het maken van de soesjes, suggereer dan de drolletjesvorm, voor de broodnodige hilariteit.

Bij de vulling kun je zelf kiezen waar je de roux mee vult: kaas met nootmuskaat is lekker, oesterzwammen met tijm, garnalen met peterselie. Snijd de vulling goed fijn, dan verstopt de spuitzak niet.

Ingrediënten:

50 ml melk

50 ml water

50 g boter

½ theel. zout

50 g bloem

2 eieren

Voor de vulling:

30 g boter

25 g bloem

250 ml melk

50 g oude geraspte kaas/gebakken oesterzwammen/garnaaltjes

zout, peper

extra: spuitzak

Doe melk, water, boter en zout in een pan en breng aan de kook. Haal dan de pan van het vuur, voeg alle bloem in één keer toe en roer dat het een aard heeft. In het begin is het een klonterige verschrikking, maar heus, roer door en het komt goed. Zodra het een mooi deeg is, mag het eerste ei erbij. Het wordt gek glibberig, maar roer tot het ei helemaal is opgenomen door het deeg. Dan mag het volgende ei erdoor. Roer tot het deeg weer mat is.

Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Leg een vel bakpapier op een braadslede en doe het deeg in een spuitzak met een gladde, grote spuitmond. Spuit bolletjes, drolletjes of ovaaltjes van ongeveer 2 centimeter breed op de bakplaat. Houd 2 centimeter tussenruimte: de soezen worden groter tijdens het bakken. Bak de soezen in 30 minuten goudbruin. Laat ze zeker een half uur afkoelen in de oven.

Smelt de boter voor de vulling, roer de bloem erdoor en bak het een minuutje. Voeg plons voor plons de melk toe en roer tot het een mooie gladde saus is. Voeg dan de vulling van je keuze toe, plus nootmuskaat, zout en peper. Doe de vulling in een spuitzak, snijd een klein gaatje in elke soes en spuit de soezen vol.

Even opgewarmd in de oven zijn ze het lekkerst.

Meer over