De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: gesmoorde venkel

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gesmoorde venkel met vijfkruidenpoeder en walnoten, groentegerecht of half hoofdgerecht voor 2 personen.

Beeld Onno Kleyn

Tjatjatja, wat zullen we eten? Tjatjatja, wie kan dat weten? Wie is de man die mij dat zeggen kan? De groenteman!

Nee! Niet opnieuw ‘tjatjatja’! Alleen drie pianoakkoordjes in het ritme!

Jongere lezers snappen hier de krullen van, maar voor mensen van de meer coronagevoelige leeftijd is het deuntje een warme herinnering aan De groenteman, een voedselvoorlichtend radiorubriekje, compleet met receptsuggestie op dicteersnelheid, dat van de jaren vijftig tot 1979 dagelijks werd uitgezonden.

Is het niet tijd dat De groenteman weer uit de mottenballen komt, in onze vleesverlatende tijden? Nederland heeft van oudsher een  reputatie als groente-etende natie. Wij hadden altijd al flink keus en in menig gezin was groente het bepalende thema van het avondeten, niet het vlees: ‘Wat eten we?’ ‘Bloemkool!’ Niet voor niets was en is Nederland een van de grootste spelers op het terrein van de groenteveredeling, en dat al sinds de late Middeleeuwen.

Ik heb er geen zware research op toegepast, maar ik denk dat venkel niet in De groenteman voorbij is gekomen. Populair in Italië, bij ons een betrekkelijke nieuwkomer. En onderstaande bereiding was vast ook te exotisch.

Ingrediënten

1 flinke venkelknol

1 teen knoflook, gehakt

3 eetlepels olie

1 rode ui, grof gesneden

4 eetlepels droge sherry of witte wijn

1 theelepel maïzena

2 eetlepels lichte sojasaus

1 theelepel suiker

1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder

50 g gepelde walnoten, grof gehakt

Bereiding

Verwijder van de venkel de harde stelen. Snijd de knol in de lengte in vieren, verwijder de harde kern en snijd de rest in reepjes of stukjes van een aangenaam hapklaar formaat. Bewaar het gevederde groen voor de versiering, later.

Fruit de knoflook in de olie eventjes tot hij geurt. Voeg dan de ui en venkel toe, plus de sherry, 2 eetlepels water en wat zout. Sluit de pan en smoor de venkel beetgaar in circa 15 minuten. Schep tussentijds een keer om.

Roer de maïzena los met de soja, de suiker en het vijfkruidenpoeder en voeg bij de venkel. Verhit al omscheppend nog 1 minuut. Controleer op smaak – moet er zout bij, zwarte of rode peper, meer vijfkruidenpoeder? – en meng er de walnoten door. Garneer met het achtergehouden groen.

Met nog een groenteschotel en rijst erbij is het een hoofdgerecht. Maar iets van vlees kan ook natuurlijk.

Onthoud het goed, onthoud het goed, ’t is de groente die ‘t ‘m doet!’- dangdangdang

Meer over