Beter leven

De Volkskeuken: Gele linzensoep met wintergroenten

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Pittige linzensoep met wintergroenten, voor ca. 6 borden.

null Beeld Loethe Olthuis
Beeld Loethe Olthuis

Het is weer winter, al staat mijn tuin vol met huiverende narcisjes. De ­nachten zijn zo koud, dat ze ’s morgens slap en bleek zijn: pas door de zon krijgen ze wat kleur op de wangen. Die ­zielige ochtendnarcissen ­herinnerden me eraan dat ik nog een vol pak gele linzen in de voorraadkast had staan. Gele linzen zijn namelijk bleke rode linzen. Rode ­linzen zijn geen apart soort ­linzen, zoals bruine, zwarte of groene. Ze zijn, net als onze spliterwten, gepeld en gespleten waardoor je de rode of gele kleur van de kern ziet.

Tijdens het koken vallen ze uit elkaar en daardoor kun je er prima soep van maken, net als van spliterwten, al zijn rode en gele linzen veel sneller gaar. Ze zijn bovendien zo eiwitrijk, dat ze vlees prima kunnen vervangen: daar maakt de Indiase keuken dankbaar gebruik van. De overwegend Hindoe-­bevolking eet geen vlees, maar compenseert dat soepel met verrukkelijke soepen en groentenschotels op basis van linzen.

Want linzen zíjn ook erg ­lekker. Ze hebben een vlezige en nootachtige smaak. Prima voor een simpel wintersoepje om de maartse kou te verdrijven. En dan doe ik er ook maar meteen lekker veel Nederlandse wintergroenten bij. Hoewel kant-en-klare currypasta absoluut in geen enkel oosters land thuishoort, geeft die wel extra pit aan de soep.

Let wel op: niet alle soorten ‘milde’ currypasta zijn even mild. De pasta die ik gebruikte, ‘milde’ Thaise currypasta van Chef’s Choice uit de toko, was behoorlijk pittig. De Thaise gele currypasta van Fairtrade Original, in wereldwinkels en de supermarkt, is een stuk minder scherp.

Ingrediënten

2 middelgrote preien, schoongemaakt, in ringen (met zoveel mogelijk groen)

2 eetl. zonnebloemolie

1 volle eetl. milde gele Thaise currypasta

1 kleine knolselderij, schoongemaakt, in kleine blokjes

2 middelgrote winterwortels, schoongemaakt, in plakjes

200 g rode of gele linzen (supermarkt, toko)

2 groentebouillonblokjes

1 laurierblaadje

1 bosje verse koriander of bladpeterselie, fijngehakt

Verhit de zonnebloemolie in een grote braadpan en fruit de prei ca. 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de currypasta toe en bak nog 1 minuut mee. Doe dan de linzen, ca. 1 liter water, de verkruimelde bouillonblokjes, knolselderij, winterwortel en het laurierblad in de pan. Roer goed door en laat met het deksel op de pan aan de kook komen. Kook ca. 25 minuten tot linzen en groenten gaar zijn, roer ­regelmatig goed door. Bestrooi met de peterselie of ­koriander. Eet met knapperig brood of over zilvervliesrijst.

Meer over