De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: gekaramelliseerde witlof met peer en perenlikeur

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gekaramelliseerde witlof met peer en perenlikeur, bijgerecht voor 2 personen.

null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Vriend J. had van een lieve collega voor Kerst een fles Knollendammertje gekregen, een perenlikeur uit, nou ja, dat laat zich raden. Op de fikse aardewerken kruik (aan kleine beetjes doen ze niet, in Wormer) staat een historische afbeelding van de sluisbrug in het dorp, volgens geschiedschrijvers een belangrijke ontmoetingsplaats voor de jeugd. Een ouderwetse hangplek dus en uit de fles komt ook een overweldigend ouderwetse zuurtjeslucht.

Voor wie ervan houdt, lekker om bij de koffie aan te nippen, maar nog lekkerder om mee te koken. Eerder in de week had ik al wat uitgeprobeerd met gekaramelliseerde witlof in balsamicoazijn en een uienlikeur die ik nog had staan – ook een lokaal product, van distilleerderij de Pronckheer uit Cothen. Aangezien ik dankzij mijn groenteabonnement nog steeds dik in de witlof én de peren zat, besloot ik die eens te gebruiken.

Een gelukkig greep, bleek. Het bitter van het lof mengt perfect met het zoet en zuur van peer en azijn. Met een tikje zout en peper is het een prima groentegerecht bij winterse maaltijden als aardappelpuree met stoof- of gehaktschotel. Een perenlikeur is niet verplicht, houd het motto ‘blijf thuis’ van de verlengde lockdown in ere en kijk wat u nog aan alcoholische restjes in de kast heeft staan.

Ingrediënten

1 kleine rode ui

1 flinke, rijpe handpeer

2 stronkjes witlof

scheut olijfolie

1 eetl. balsamicoazijn

2 eetl. (peren)likeur

beetje peterselie of bieslook, fijngehakt

Snijd de ui in dunne halve ringen. Snijd de witlof in de lengte in kwarten, maar laat het kontje er nog aan zitten. Schil de peer en snijd die in de lengte eerst in vieren, haal het klokhuis eruit en snijd dan in plakken. 

Verhit de olijfolie in een royale koekenpan en bak op matig vuur de uien daarin zacht. Voeg de balsamicoazijn en perenlikeur (of andere alcoholische drank) toe. Leg de stukken witlof in de pan en bak ze aan alle kanten aan (keer voorzichtig zodat de blaadjes aan elkaar blijven). Voeg de plakjes peer toe en laat alles, eveneens op matig vuur, aan alle kanten mooi bruinen en licht garen. Reken op zo’n 6 à 8 minuten. Druppel indien nodig nog wat likeur erbij. Breng op smaak met peper en zout. Snijd eventueel het uiteinde en de harde stukjes van de witlof. 

Schik de stronkjes met de peer en de ui op een schaal. Strooi er een beetje fijngehakte bieslook of peterselie over.

Meer over