DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: Gefrituurde aubergine met paprika in tomaten-kokossaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gefrituurde aubergine met paprika in tomaten-kokossaus. Bijgerecht voor 2 personen. 

Gefrituurde aubergine met paprika en tomaten-kokossaus.Beeld Sake Slootweg

Mijn buurman de herenkapper en mijn buurvrouw die dameskleding verkoopt in de winkel ernaast, zijn samen het centrale regel- en opvangpunt van onze straat: ze kennen iedereen, nemen onze postpakketjes aan, bewaren onze reservesleutels en iedereen loopt de hele dag binnen.

Natuurlijk organiseerden ze afgelopen december samen ook een buurtdiner. De kapperszaak was versierd met lampjes, iedereen bracht stoelen mee en drie mensen zaten op van die fauteuils met zo’n haarwasbak erachter.

Toen kwam de Molukse buurvrouw van twee straten verderop glunderend met grote schalen rijsttafel uit het kleine kapperskeukentje. Ze had drie dagen gekookt. Rendang, sajoer, gadogado: niets ontbrak. 

De ster van de avond was duidelijk haar spectaculaire auberginegerecht, hartig en smeuïg tegelijk. Iedereen bleef er maar van opscheppen, ik voorop, zelfs toen de desserttaartjes allang op tafel stonden.

Vorige week mocht ik op visite komen om het recept te leren. Eerst frituurden we de aubergine, daarna maakten we de saus. Haar moeder gebruikte hiervoor kokosmelk en ketjap, vertelde ze. Om het eens anders te doen bedacht mijn buurvrouw een versie met tomaat en paprika. Een gouden greep. 

Het recept wilde ze heel graag met u delen, als ze maar niet met haar naam in de krant hoefde.

Ingrediënten

1 flinke aubergine

1 rode paprika

zonnebloemolie

4 knoflooktenen, fijngehakt

70 g tomatenpuree (1 blikje)

200 ml kokosmelk (½ blik)

½ bouillonblokje

Bereiding

Snijd de aubergine in plakjes van ½ tot 1 cm dik en kerf in beide kanten een ondiep rastertje, alsof u boter-kaas-en-eieren speelt. Leg de schijfjes op keukenpapier en bestrooi met zout. Draai ze na 30 minuten om, bestrooi de andere kant met zout en laat de schijfjes opnieuw liggen. Ontpit ondertussen de paprika en snijd in reepjes. Dep de aubergineschijfjes aan beide kanten goed droog met keukenpapier of een schone doek.

Verhit een royale laag zonnebloemolie in een koekenpan en bak (of frituur) de aubergineschijfjes in etappes op hoog vuur aan beide kanten goudbruin. Pas op voor spatten. Vul de olie tussendoor eventueel bij. Laat de schijfjes uitlekken op keukenpapier. Bak daarna de paprikareepjes in dezelfde olie, tot ze bruine randjes hebben. Leg bij de aubergine.

Schep vier eetlepels van de paprikaolie in een wok of braadpan en fruit de knoflook. Roer de tomatenpuree erdoor en bak kort mee. Giet de kokosmelk erbij. Roer het bouillonblokje erdoor tot het is opgelost. Schep de groenten erdoor en warm het geheel goed door. Mijn buurvrouw en ik aten er rijst en rendang bij.

Meer over