De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Gazpacho

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag gazpacho, een koude soep voor 4 tot 6 personen.

Gele gazpacho.Beeld Tallina van den Hoed

Heerlijk! We mogen elkaar weer zien, we mogen weer naar elkaar toe reizen, alles onder de 18 mag elkaar weer volcontinu aanraken.

Volwassenen mogen dat ook, zolang ze dat doen onder de noemer van ‘samen sporten’. Ik ben nu extra blij met de sport die mijn kinderen beoefenen: door ultimate frisbee hebben wij eigenlijk altijd wel zo’n plastic schijf bij ons, en daar kun je je niet alleen sportief mee vermaken, het ding fungeert ook prima als bord of dienblad. Nadat we onze vrienden hebben onderworpen aan een echte coronatriage – Bij snot, ga weg! – kunnen we ze daarna weer naar hartelust vasthouden, zolang we die frisbee maar bij ons hebben. Dat heb ik gemist.

Zonder dollen: ik heb het echt gemist, maar ik ga echt niet iedereen aanraken. Ik ben als de dood voor een tweede virusgolf die ons allemaal weer naar huis stuurt. Dus spreken we af in de open lucht, waar de pubers alsnog over elkaar heen buitelen, en wij praten bij, met een drankje en een hapje. Gazpacho is lekker en blijft goed koud in een thermosfles, bevat groenten, en voor de volwassenen een tic erin. 

Ingrediënten: 

2 gele paprika’s

1 sinaasappel

½ komkommer

1 ui

2 tenen knoflook

300 g gele tomaten

50 ml olijfolie

20 ml witte wijnazijn

30 g panko (japans paneermeel)

½ eetl. zout

verse peper uit de molen

evt: sriracha, zaadjes, wodka of gin

Extra: blender of staafmixer

Bereiding

Zet de oven op 200 graden en leg de paprika’s er ongeveer 20 minuten in. De schil wordt dan donker. Laat de paprika’s afkoelen. Nu kunt u makkelijk de schil er afhalen. Haal ook de steelaanzet en de zaadlijsten en zaadjes eruit. Snijd de paprika in stukken. Bij het schillen en snijden loopt er sap uit de paprika: niet weggooien, het is lekker!

Pers de sinaasappel. Schil komkommer, ui en knoflook, snijd ze in stukken. Haal de steelaanzet uit de tomaten en snijd ze in stukken. Doe dit alles, ook het paprikasap, in de blender met de olijfolie, azijn, panko, zout en flink peper. Pureer het tot het echt mooi glad is. Proef: is het hartig genoeg? Voeg zout en peper naar smaak toe. Zet het tot gebruik in de koelkast. Serveer in mooie glazen, versierd met wat groente, zaadjes, gehakte kruiden of wat sriracha. Voor de grote mensen kunt u er een spatje wodka of gin doorheen doen, voor extra bite.

Meer over