De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: gamba’s van de grill

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gegrilde gamba’s met rode biet en kwark, voorgerecht voor 8 personen.

Gamba's van de grill.

Het is niet vaak dat ik een interview met iemand lees en denk: verdikkeme, dat had over mij kunnen gaan.

Maar dit weekend was het raak. Ik sloeg het Volkskrant Magazine open en bam, daar prijkte Peter R. de Vries in volle glorie en strak ornaat op zijn racefiets, zijn immer vorsende blik richting de camera gedraaid. Nu is Peter niet iemand met wie ik mij voorheen gemakkelijk geïdentificeerd zou hebben. De volhardende misdaadbestrijder staat bekend om zijn sterke fysiek en masculiene viriliteit, is voor de duvel niet bang en heeft een goeie kop haar: allemaal zaken waar ik alleen maar van kan dromen.

Hij werd door Nathalie Huigsloot aan de tand gevoeld over zijn weekendhobby. Ik ben slechts een aspirant-fietser, maar wat een feest der herkenning. Zo vindt Peter het onzin om over coronakilo’s te zeuren: had je maar vaker op de fiets moeten springen. Ben ik het he-le-maal mee eens, coronakilo’s en mijn eigen gezeur daarover ten spijt. Verder: als Peter voorneemt 75 km te fietsen dan moeten het ook echt 75 of meer zijn, anders rijdt hij gewoon een extra blokje om. Heb ik ook, Peter! Al gaat het in mijn geval eerder om 35 km.

Ronduit vertederend was het toen hij het had over zijn vele ‘outfitjes in allerlei kleuren’ waar hij dan sokken en ‘handschoentjes in bijpassende kleuren’ bij draagt. Ik heb Peter nog nooit verkleinwoordjes horen gebruiken geloof ik, maar ik wil dus ook van die outfitjes, op den duur. Alleen dat benen scheren, omdat harige benen geen gezicht zijn volgens Peter, daar durf ik nog niet aan. ‘Someone who is just like you’, las ik op zijn getatoeëerde, geschoren been. Spijker op z’n kop.

U merkt het aan dit stukje, het is komkommertijd, dus alle tijd om te fietsen en daarna lekker bij te bunkeren aan de barbecue. Afgelopen weekend maakte ik voor een bont gezelschap deze gamba’s als voorgerecht.

Ingrediënten

2 tenen knoflook

olijfolie

1 kg gamba’s (bv. black tigers) van de visboer

800 g gekookte rode biet

4 eetl. goede balsamicoazijn

20 g koriander, fijngehakt

150 g volle kwark

Bereiding

Pureer de knoflook met 150 ml olijfolie tot knoflookolie. Spoel de gamba’s af, laat uitlekken en bestrijk ze royaal met de knoflookolie. Snijd de rode biet in kleine blokjes, en maak aan met 4 eetlepels olijfolie, de balsamicoazijn, de koriander en wat zwarte peper.

Gril de gamba’s om en om op een zeer hete barbecue, de vlam mag er best even inslaan. Twee of drie minuten en ze zijn wel klaar. Verdeel de rode bietsalade over de borden, leg er een lekkere dot kwark op en de gamba’s daar weer op.

Meer over