De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Fluffy pancakes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: fluffy pancakes met rabarbercompote, dessert voor 3 à 4 personen

Pay-Uun Hiu
null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Webinars, dat is het helemaal. Iedereen geeft ze, iedereen volgt ze en iedereen heeft het erover. Omdat het redigeer-, kook- en schrijfwerk dat ik normaal doe niet zo webinarfähig is, had ik er weinig mee te maken. Deze week mocht ik zelf ook eens meedoen aan zo’n webinar, een proefversie van de Masterclass Vegan Cooking die ik eind vorig jaar in levenden lijve had gevolgd bij Joris Schildknecht (The Vegetable Chef) en Eke Mariën (Koken met Kennis).

Dat vond ik toen reuze inspirerend en het best pittige theoretische deel over de Grote Vijf van het bakken (meel, suiker, ei, vet en vocht) in de plantaardige keuken ging erin als koek. Maar met twee talking heads op een schermpje viel het me niet mee. Gelukkig hadden ze wel kookfilmpjes gemaakt en beloofden ze voor de volgende versie er nog meer te maken.

Eén ervan ging over de vraag hoe je luchtige pannekoekjes – fluffy pancakes – kunt maken zonder eieren. Heel makkelijk: met wat bakpoeder en goed opgeklopte (plantaardige) melk. Schildknecht gebruikte kikkererwtenmeel en een beetje rijstmeel voor een fluwelig randje, maar met alleen kikkererwtenmeel of gewone bloem gaat het ook.

Ingrediënten

2 à 3 sinaasappelen

75 g geleisuiker

250 g rabarber, gewassen, in stukjes van 3 cm

60 g tarwebloem (of 45 g kikkererwtenmeel en 15 g rijstmeel)

3 g bakpoeder

snuf zout

150 g (plantaardige) melk

paar aardbeien

paar blaadjes groen (munt)

Bereiding

Voor de rabarbercompote: rasp een van de sinaasappelen, pers deze met de andere sinaasappelen uit tot u 150 gram sap heeft, breng dat aan de kook met de geleisuiker en laat (op lager vuur) doorkoken tot het vocht tot siroop is ingedikt. Houd tegen de kook aan, voeg de rabarberstukjes toe en laat 5-7 min. garen met het deksel op de pan. De rabarber mag niet helemaal uit elkaar vallen. Laat afkoelen.

Voor de pannekoeken: zeef het meel en het bakpoeder, doe er een snuf zout bij en meng alles goed. Klop de melk met een mixer in 5 min. tot een schuimig geheel. Klop het meelmengsel snel door de melk heen. Verhit in een kleine koekenpan (met anti-aanbaklaag) op matig vuur wat olie en schep een kleine sauslepel van het beslag in de pan voor een pannekoekje met een diameter van ca. 8-10 cm. Laat het beslag stollen, keer het pannekoekje om en bak de andere kant.

Leg op een dessertbord 2 of 3 pannekoekjes, schep er een portie rabarbercompote overheen en garneer de borden met een paar aardbeitjes, een blaadje munt, wat sinaasappelrasp en eventueel wat (vegan) slagroom.

Meer over