De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: echte kipsalade

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kip-kerriesalade met ananas, borrelhapje/broodbeleg voor ca. 6 personen.

Volkskeuken Kip-kerriesalade met ananas Beeld Loethe Olthuis
Volkskeuken Kip-kerriesalade met ananasBeeld Loethe Olthuis

Op een etiket: 41 procent kipfilet (kippenvlees, zout, zetmeel, difosfaten, trifosfaten), dextrose, koolzaadolie, water, appel, suiker, augurk, ananas, natuurazijn, kerriepoeder, mosterd, selderij, natuurlijk selderijaroma, gemodificeerd zetmeel, eigeel, zout, tomatenpuree, kaliumsorbaat, natriumbenzoaat, natriumlactaat, natriumacetaten, gistpoeder, citroenzuur, melkzuur, curcumine, luteïne, guarpitmeel, xanthaangom, ascorbinezuur.

Nee, dit is geen chemische kippenbom, maar het recept van een gemiddelde kip-kerriesalade in de supermarkt. Fosfaten zijn chemische waterbinders om de kip zacht te houden, maar sommige ingrediënten zijn minder alarmerend: citroen- en melkzuur zijn natuurlijke voedingszuren, net als natriumlactaat en natriumacetaat, al zijn die verder bewerkt. Natriumacetaat is ook de stof die bepaalde chips hun zuur-zoute smaak geeft. In chips zit ook vaak gistpoeder, een natuurlijke smaakversterker. Curcumine en luteïne zijn natuurlijke gele kleurstoffen, guarpitmeel en xanthaangom zijn natuurlijke verdikkingsmiddelen. Ascorbinezuur is simpelweg vitamine C. En kaliumsorbaat en natriumbenzoaat? Dat zijn conserveermiddelen: natriumbenzoaat kan overigens ook in tandpasta zitten. Maar dan spuug je het uit.

Tja, ziek word je er niet van en je kunt zulke salades eindeloos bewaren. Maar nu de lockdown toch is verlengd: wat houd je tegen om eens je eigen kip-kerriesalade te maken? Zonder conserveermiddelen, kleurstoffen en verdikkingsmiddelen. Met echte kip, selderij in plaats van selderij-aroma, ananas en appel en met simpel citroensap als zuurteregelaar. Heerlijk op brood of een toastje. Nee, lang bewaren kun je de salade niet; twee, drie dagen in de koelkast is het maximum. Maar dan is-ie waarschijnlijk al op...

Ingrediënten:

250 g (biologische) kipfilet

3 theel. milde kerriepoeder

2 eetl. zonnebloemolie

1 blikje ananasstukjes in eigen sap, uitlekgewicht 140 g

1 stengel bleekselderij, schoongemaakt

½ (Elstar)appel, geschild, klokhuis verwijderd

5 volle eetl. niet zoete mayonaise (bv. Hellmann’s)

ca. 2 theel. citroensap

Halveer de kipfilet met een scherp mes in de lengte. Bestrooi de helften met zout en 2 theelepels kerriepoeder; wrijf de kerrie goed in de kip.

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de kipstukken in ca. 3 minuten per kant op matig vuur net gaar; laat ze in de pan afkoelen. Laat intussen de ananas uitlekken (het sap is lekker in een cocktail met sinaasappelsap, wodka of rum) en snijd in nog kleinere stukjes. Halveer de bleekselderijstengel in de lengte en snijd de helften overdwars in dunne reepjes. Snijd de appel in heel kleine blokjes.

Snijd de afgekoelde kip ook in heel kleine blokjes. Meng de kip, ananas, appel en bleekselderij in een kom met de mayonaise en nog 1 theelepel kerriepoeder. Maak de salade op smaak af met citroensap en zout.

Meer over